Çin’de Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) tarafından sağlanan verilere göre, gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) Ocak-Mart 2025 döneminde, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,4 oranında bir artış gösterdi.
Bu dönem içerisindeki büyüme, hükümetin bu yıl için belirlediği “yüzde 5 civarında” büyüme hedefinin üzerinde bir başarı sağladı.
2025’in ilk çeyreğinde GSYH, 2024 yılının son çeyreğine göre de yüzde 1,2 artış kaydetti.
HEDEF YAKALANDI
Çin ekonomisi, 2024 yılında yüzde 5 oranında bir büyüme gerçekleştirerek hükümetin öngördüğü büyüme hedefini tutturdu.
Bu yıl için de hükümet benzer bir büyüme oranı hedefi belirlemiş durumda.
Ancak ABD’nin “karşılıklı tarife” uygulamaları ve Çin’in bu duruma karşılık vermesiyle oluşan ticaret gerilimleri, piyasalarda bir belirsizlik yaratmakta ve dünya ekonomisinde durgunluk beklentileri büyüme üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği öngörülmekte.
İÇ TALEPTE ARTIŞ
Mart ayına ait veriler, tüketim ve üretim faaliyetlerinde yılın ilk iki ayına nazaran daha hızlı bir artış kaydedildiğini gösteriyor. Ancak gayrimenkul sektöründeki devam eden düşüş, yatırımların artmasını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.
Tüketimin bir göstergesi olan perakende satışlar, ilk iki ayda kaydedilen yüzde 4’lük artışın devamında mart ayında yüzde 5,9’luk bir yükseliş gösterdi.
Hükümet, dış talepteki düşüşü dengelemek amacıyla bu yıl iç talebi artırmaya yönelik politikalara öncelik vereceğini belirtmiş durumda.
2024 yılında perakende satışlar yüzde 3,5 artış gösterirken, bu yıl iç talepteki zayıflığın etkisi yıl boyunca hissedildi.
SANAYİ ÜRETİMİNİN İVMESİ YÜKSELDİ
Yıllık cirosu 20 milyon yuanı (yaklaşık 2,72 milyon dolar) aşan sanayi işletmelerinin üretim çıktılarının hesaplandığı sanayi üretimi, mart ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,7 artış kaydetti.
Bu artış, ilk iki ayda kaydedilen yüzde 5,9’luk artışın üzerine çıkarken, sanayi üretiminde belirgin bir ivme yükselişi gözlemleniyor.
Ancak bu artışta, ABD’nin gümrük tarifelerini artıracağına dair beklentilerle önceden yapılan ihracata yönelik üretimlerin etkisi de büyük rol oynadı.
2024 yılında sanayi üretimi toplamda yüzde 5,8’lik bir artış göstermişti.
GAYRİMENKUL YATIRIMLARINDAKİ DÜŞÜŞ SÜRÜYOR
Diğer yandan, altyapı, taşınmazlar, makine ve donanım harcamalarını kapsayan sabit sermaye yatırımları, ilk üç ayda yıllık bazda yüzde 4,2 oranında bir artış gösterdi ve ilk iki ayda kaydedilen yüzde 4,1’lik artışın üzerine çıktı.
Fakat, gayrimenkul sektöründeki üç yıldır devam eden düşüş, genel yatırımlar üzerindeki baskıyı bu yıl da sürdürüyor. 2024 yılında gayrimenkul yatırımları yüzde 10,6 gerilerken, yılın ilk üç ayında da yüzde 9,9’luk bir düşüş gözlemlendi.
Sabit sermaye yatırımları ise 2024’te toplamda yüzde 3,2 artış göstermişti.
İŞSİZLİK VE KİŞİ BAŞI GELİR
Ülkede, şubat ayında yüzde 5,4 seviyesinde bulunan kentlerdeki genel işsizlik oranı, mart ayı itibarıyla yüzde 5,2’ye geriledi.
Kişi başına düşen nominal gelir, ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 5,5 artışla 12 bin 179 yuana (1660 dolar) yükseldi. Kentlerdeki kişi başına gelir 15 bin 887 yuan (2 bin 162 dolar), kırsal bölgelerde ise 7 bin 3 yuan (953 dolar) olarak belirlendi.
Çin’de yerel yönetimlerin borç sorunu, gayrimenkul sektöründeki duraklama, zayıf iç talep ve fiyat artışlarındaki deflasyon eğilimi gibi kalıcı sorunlarla birlikte, bu yıl ayrıca ABD’nin tarife politikasıyla artan dış belirsizliklerin de ekonomik büyümeyi olumsuz etkilemesi bekleniyor.