Çin’de, Devlet Konseyi tarafından Şandong, Ciangsu, Cıciang, Guangdong eyaletleri ve Guangşi Cuang Özerk Bölgesi’nde inşa edilecek 11 yeni nükleer enerji reaktörü için onay verildi. Toplam maliyetinin yaklaşık 220 milyar yuan (30,85 milyar dolar) olacağı tahmin ediliyor. Çin Genel Nükleer Enerji Şirketi (CNGP), Çin Ulusal Nükleer Enerji Şirketi (CNNC) ve Devlet Enerji Yatırım Şirketi (SPIC) sırasıyla 6, 3 ve 2 reaktörün yapımını üstlenecek. Ülke, önümüzdeki yıllarda nükleer enerji kapasitesinde lider olmayı hedefliyor.
Çin’in 2022 ve 2023 yıllarında 10’ar yeni reaktör inşaatına onay verdiği biliniyor. Halihazırda 55 aktif nükleer enerji reaktörü bulunan Çin, ABD ve Fransa’dan sonra en fazla reaktöre sahip ülke konumunda bulunuyor. Ülke, devam eden proje ve yapım aşamasındaki 36 reaktörün tamamlanmasıyla 2030 yılında nükleer enerji kapasitesinde dünya lideri olmayı planlıyor.
Çin basınında yer alan haberlere göre, Devlet Konseyi’nin aldığı karara göre nükleer reaktörler kuzeyde Şandong, doğuda Ciangsu ile Cıciang, güneyde Guangdong eyaletleri ve Guangşi Cuang Özerk Bölgesi’nde inşa edilecek. Ülkenin enerji ihtiyacının büyümesi ve çevresel kaygılar göz önünde bulundurularak bu kararın alındığı belirtiliyor. Çin’in nükleer enerji altyapısını güçlendirmeyi ve temiz enerji kaynaklarına yönelmeyi amaçladığı vurgulanıyor.
Çin, artan enerji talebini karşılamak ve karbon emisyonlarını azaltmak amacıyla nükleer enerjiye yatırım yapmaya devam ediyor. Ülke, çeşitli nükleer enerji şirketleri aracılığıyla reaktör inşaatlarını gerçekleştirirken, 2030 yılına kadar dünya lideri olmayı hedefliyor. Bu adımlar, Çin’in enerji sektöründe kendi kendine yeterliliğini artırma ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçiş yapma vizyonunu yansıtıyor.