Çin Halk Kurtuluş Ordusunun Doğu Cephesi Komutanlığı Sözcüsü Albay Şı Yi, Tayvan’ın bulunduğu bölgedeki kara birliklerinin 2 gün süren tatbikatlarını tamamladığını duyurdu. Bu tatbikatların Tayvan Adası’nın kuzey, güney ve doğu bölgeleri ile Tayvan Boğazı’nda gerçekleştirildiği belirtildi.
Tatbikatlara kara, deniz, hava ve roket kuvvetlerinden unsurların katıldığını belirten Albay Şı, bu faaliyetlerin birliklerin ortak muharebe yeteneklerini kapsamlı bir şekilde test ettiğini ifade etti. Ayrıca, komutanlığa bağlı birliklerin sürekli olarak teyakkuzda olacağı ve Tayvan’ın bağımsızlığına yönelik ayrılıkçı hareketleri kararlılıkla engellemek amacıyla eğitim ve hazırlıklarını güçlendireceğini vurguladı.
ADA ÇEVRESİNDE 59 HAVA ARACI VE 31 GEMİ GÖRÜLDÜ
Tayvan Savunma Bakanlığı, paylaştığı bilgilere göre, Tayvan Adası’nın çevresinde dün akşamdan itibaren 59 askeri hava aracı ve 31 geminin tespit edildiğini bildirdi. Hava araçlarının 31’inin, Tayvan Boğazı’ndaki orta çizgiyi aşarak, Tayvan’ın ‘Hava Savunma Tanımlama Bölgesi’ olarak ilan ettiği alanların çeşitli bölümlerinde uçtuğu belirtildi.
Ayrıca, ada çevresinde 23 Çin savaş gemisi ve 8 tahmin edilen Çin Sahil Güvenliği gemisinin de bulunduğu aktarıldı. Tayvan ordusunun durumu sürekli izlediği ve gerekli yanıtları verdiği ifade edildi. Önceki gün yapılan açıklamalarda ise adanın etrafında 76 hava aracı ve 19 geminin görüldüğü belirtilmişti.
ÇİN ORDUSUNUN, TAYVAN’I KUŞATAN TATBİKATLARI
Çin ordusu, 1 Nisan’da Tayvan Adası’nın çevresinde geniş kapsamlı askeri tatbikata başladığını duyurmuştu. Tatbikatın, deniz-hava muharebe hazırlıklarına, kapsamlı üstünlük elde etmeye ve çeşitli hedeflere yönelik saldırılara odaklanacağı ifade edilmişti.
Bu tatbikat, Tayvan’ın bağımsızlığını savunan ayrılıkçı güçlere yönelik bir ‘sert uyarı’ ve ‘caydırıcı’ olarak nitelendiriliyor. Ayrıca, Çin’in egemenliğini ve ulusal birliğini korumak için meşru bir eylem olduğu vurgulandı. Tayvan yönetimi ise tatbikatı ‘akıl dışı bir provokasyon’ olarak değerlendirmiştir.
Çin Sahil Güvenliği, askeri tatbikatla eş zamanlı olarak Tayvan çevresinde ‘kanun koruma devriyesi’ yürütüldüğünü duyurdu. Sahil güvenlik gemilerinin bölgede izinsiz seyreden gemilere yönelik teftiş, müdahale, el koyma ve tutuklama eğitimleri yaptığı belirtildi.
Tatbikat sırasında Çin’in Şandong uçak gemisi ve harp filosu, Tayvan’a 190 deniz mili (yaklaşık 350 kilometre) mesafeye kadar yaklaştı ve diğer donanma ile sahil güvenlik gemileriyle birlikte ada çevresinde kuşatma oluşturdu.
2 Nisan’da, Tayvan Boğazı’nın orta ve güney bölgelerinde ‘Strait Thunder 2025/A’ adlı bir tatbikata da başlandığı bildirildi. Bu tatbikatın bölge kontrolü ve blokajına odaklanacağı kaydedildi.
Doğu Cephesi Komutanlığı, sosyal medya platformu Weibo’da paylaştığı tatbikat videosunda Tayvan Adası’nı alevler içinde gösteren bir animasyon da yayımladı.
ÇİN-TAYVAN İLİŞKİLERİ
Çin, Tayvan’ı kendi toprakları arasında görmekte ve 1949’dan bu yana fiili bir bağımsızlık söz konusu olduğunu belirtmektedir. Çin ana karası ile Tayvan arasındaki ayrılık, 2. Dünya Savaşı sonrası iç savaşın ardından oluşmuştur.
Son zamanlarda Tayvan üzerindeki askeri baskıyı artırmayı hedefleyen Pekin yönetimi, adanın ana karaya yeniden bağlanması için gerekirse güç kullanımını da göz ardı etmeyeceğini ifade etmektedir. Bunun yanı sıra, Tayvan Boğazı’nı kara suları olarak tanımlayan Çin, bölgedeki diğer ülkelerin askeri varlığına karşı çıkmaktadır.
Bölgedeki yabancı donanmaların seyir ve keşif faaliyetleri, ülkeler arasında gerginliğe yol açmaktadır. Çin ordusu, 2022 yılında dönemin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretinin ardından, 2023’te Tayvan lideri Tsai Ing-wen’in ABD’ye yapmış olduğu ziyaretler sonrasında ve 2024’te Tayvan’ın yeni lideri Lai Ching-te’nin göreve başladığı dönemde kapsamlı askeri tatbikatlar gerçekleştirmiştir.
Söz konusu tatbikatlara ‘Müşterek Kılıç’ adı verilmiştir.