Dijital platformların çocuklar üzerindeki olumsuz etkisi günümüzde artarak devam ediyor. Bu durumda, çocukların dijital dünya ile sağlıklı ve dengeli bir ilişki kurmalarına yardımcı olmak oldukça önemli hale gelmiştir. Çocukların dijital platformlardan uzak durmalarını sağlamak için ise, çeşitli stratejiler geliştirilebilir.
Ailelerin, çocuklarını dijital dünyaya karşı koruyabilmek adına dijital okur yazarlığı konusunda bilgi sahibi olmaları oldukça önemlidir. Bilgisayarın ortak alanda kullanılması ve çocukların çevrim içi oyun ve sohbet platformlarını önceden deneyimlemeleri de yine etkili stratejiler arasında yer almaktadır. Ayrıca çocukların ilgisini çekebilecek alternatif aktiviteler sunmak, sosyal etkileşimlerini teşvik etmek ve ekran sürelerini belirli sınırlar içerisinde tutmak da diğer önemli adımlardır.
Aileler aynı zamanda çocukları ile birlikte ekran olmadan eğlenceli aktiviteler planlayarak doğa yürüyüşleri, bisiklet sürme veya piknik gibi etkinliklere katılarak çocuklarının dijital dünyadan uzaklaşmalarına destek olabilirler. Ayrıca rol model olmak da oldukça kritiktir. Ailelerin kendi ekran kullanımlarına dikkat etmeleri ve eğitimsel içeriklere yönlendirmeleri de çocukların dijital dünyada daha sağlıklı bir şekilde vakit geçirmelerine yardımcı olabilir.
“Birlikte uygun içerikler seçmek ve izlemek” gibi önemli bir strateji de çocukların dijital dünyada daha bilinçli olmalarına katkı sağlayabilir. Aynı zamanda 2018 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Çocuk Dostu Uygulamalar”, çocukları zararlı içeriklerden korumak amacıyla oldukça önemli bir rol üstlenmektedir.
Sonuç olarak, çocukları dijital platformlardan korumak için ailelerin ve çocukların birlikte hareket etmeleri ve belirli stratejileri uygulamaları oldukça önemlidir. Dijital dünya ile sağlıklı bir denge kurmak, çocukların gelişimi ve mutluluğu için hayati bir öneme sahiptir. Bu sebeple, ailelerin çocuklarına rehberlik etmeleri ve doğru yönlendirmelerde bulunmaları son derece önemlidir.