Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, cari işlemler dengesinde kalıcı iyileşme ve tek haneli enflasyon rakamlarına ulaşmanın temel hedefleri olduğunu belirtti. Bu amaçlar doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısında YOİKK Eylem Planı, Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi ve Eylül ayında planlanan Yatırım Danışma Konseyi toplantısının hazırlıkları değerlendirildi.
2025-2027 dönemini kapsayacak yeni Orta Vadeli Program (OVP) konusunda da kurul üyeleriyle istişarelerde bulunulacak. Makroekonomik istikrarı güçlendirme, yüksek katma değerli üretimi teşvik etme, yeşil ve dijital dönüşümü odak noktası olarak belirleyerek verimlilik ve ihracat artışını sağlamayı amaçlayan Yılmaz, cari işlemler dengesinde iyileşme ve tek haneli enflasyon hedeflerinin ön planda olduğunu vurguladı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, 2003’ten bu yana Türkiye’nin çektiği 262 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım ile bölgesinde ikinci sırada yer aldığını belirtti. Türkiye, 2024-2028 yıllarını kapsayan Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi’ni içeren Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile küresel UDY payını artırarak cari açığın finansman kalitesini yükseltmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda belirlenen 8 ana başlıkta nitelikli yatırım alanları oluşturuldu ve uluslararası firmaların Türkiye’ye yatırım yapmaları teşvik edildi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, 28 Eylül’de yapılacak Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı’na dünya çapındaki yatırımcı firmaların üst düzey yöneticilerini davet ettiklerini açıkladı. Bu toplantıda uluslararası yatırımcıların öncelikleri alınacak ve uluslararası bir bakış açısıyla politikalar ele alınacak.
Toplantıda ele alınan konular arasında YOİKK Eylem Planı gelişmeleri, Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi, ve 2025-2027 dönemi OVP çalışmaları da yer aldı. Toplantıda 11 maddelik çalışmaların tamamlandığı ve 8 madde ile ilgili ilerlemelerin kaydedildiği açıklandı. YOİKK, iş dünyasının önceliklerine odaklanan ve geniş katılımlı bir şekilde belirlenen, yatırım süreçlerini iyileştiren, cari açığı azaltan ve mesleki eğitim ile istihdamı güçlendiren bir yapıya sahip olmaya devam ediyor.