Hindistan Savunma Araştırma ve Geliştirme Örgütü (DRDO), Agra’daki Hava Teslimatı Araştırma ve Geliştirme Kurumu aracılığıyla geliştirilen Stratosferik Hava Gemisi Platformu’nun ilk deneme uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.
Prototip, Hindistan’ın dünya gözlem yeteneklerini artırmak amacıyla Madhya Pradesh’teki Sheopur Deneme sahasında test edildi.
BAŞARILI TEST UÇUŞU VE DETAYLARI
Prototip DRDO casus balonu, test uçuşu sırasında yaklaşık 17 kilometre yüksekliğe ulaşarak toplamda 62 dakika boyunca havada kaldı.
DRDO ekibi, uçuşun ardından balonu başarıyla kurtardıkları ve elde edilen sensör verilerinin gelecekteki yüksek irtifa uçuşları için simülasyon modelleri geliştirmek amacıyla kullanılacağını açıkladı.
DRDO CASUS BALON SİSTEMİNİN YETENEKLERİ
“Gökyüzündeki casus” olarak tanımlanan bu platform, çoğu savaş uçağı ve insansız hava aracının faaliyet gösteremediği dünyanın üst atmosfer katmanlarında uçabilme kabiliyeti ile geniş bir alanı gözetleyebilmektedir.
Uyduların aksine, belirli bir bölgenin üzerinde saatlerce hatta günlerce kalarak kesintisiz gözetim imkanı sunan bu balonlar, yüksek irtifa balonları, savaş uçakları ve İHA’lardan çok daha ekonomik bir çözüm sağlamaktadır.
Aynı zamanda, Dünya’ya daha yakın bulundukları için, casus uydulardan daha yüksek çözünürlüklü görüntüler elde etme potansiyeline sahiptirler.
Ancak, DRDO casus balon sistemleri yatay seyir için üst atmosfer rüzgarlarına bağımlı oldukları için rotalarından sapma riski taşımaktadırlar. Ayrıca, yavaş hareket etmeleri ve kaçış kapasitelerinin kısıtlı olması nedeniyle tespit edildiklerinde düşürülmeleri de oldukça kolaydır.