USD39,92
%0.36
EURO47,06
%-0.09
JPY0,002781
%0
RUB0,51
%0.34
CNY5,58
%0.38
GBP54,46
%0.32
EURO/USD1,18
%-0.08
BIST10.189,02
%0
Petrol68,64
%-0.68
GR. ALTIN4.298,76
%0.09
BTC4.308.002,62
%-0.25
  1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Elazığ’da Mastitis’e Çözüm Bulan Yenilikçi Cihaz

Elazığ’da Mastitis’e Çözüm Bulan Yenilikçi Cihaz

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fırat Üniversitesi’nde inovatif bir cihaz, süt sığırlarında büyük ekonomik kayıplara yol açan mastitis hastalığına karşı etkili bir çözüm sunuyor. FÜ Sivil Havacılık Uçak Bakım Onarım Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Tanyeri, Veteriner Fakültesi’nden Prof. Dr. Ali Rişvanlı’nın önerisi doğrultusunda gerçekleştirdiği AR-GE çalışması sayesinde “Antimastitör” adlı cihazı geliştirdi.

UÇAK MÜHENDİSLİĞİNDEN HAYVANCILIĞA TEKNOLOJİK KATKI

Memedeki düz kas yapısını, uçak sistemlerinde kullanılan çekvalf (tek yönlü akış sağlayan valf) mekanizmasıyla kıyaslayan Tanyeri, veterinerlik ve mühendisliği bir araya getiren yenilikçi bir sistem tasarladı. Cihazın içerisinde özel bir solüsyon bulunuyor ve bu solüsyon, sağımdan hemen sonra sığırın memesine uygulanıyor. Aynı anda gönderilen elektrik sinyalleri, meme ucunun hızlı bir şekilde kapanmasını sağlıyor. Bu sayede, sağımdan sonra bakterilerin girişi engellenerek mastitis riski en alt seviyeye indirilmiş oluyor.

Tanyeri, laboratuvar ortamında meme dokusu üzerinde yaptıkları testlerle kasın doğru sinyal aralığında beklenilen şekilde kasıldığını kanıtladıklarını ifade etti. Geliştirilen cihaz sayesinde, doğal ortamda yaklaşık 1 saat 45 dakika süren meme ucunun kapanma süresi, 1 saniyeye kadar düşürülmüştür.

ULUSLARARASI PATENT VE İHRACAT BAŞARISI

“Antimastitör”, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendikten sonra, ABD, Kanada, Avustralya, Irak, Azerbaycan, Uganda, Fas ve Cezayir gibi toplamda 11 ülkeye ihraç edilmeye başlandı. Ayrıca, cihaz ulusal ve uluslararası yarışmalardan ödüller kazandı ve Avrupa’daki bilimsel dergilerde de yer aldı.

ÜRETİCİLERE ÜCRETSİZ DAĞITIM

Elazığ Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Elazığ Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği iş birliğiyle gerçekleştirilen saha denemeleri olumlu sonuçlar verdi. Cihazın yaygınlaştırılması amacıyla 100 küçük ölçekli süt üreticisine yüzde 100 hibeyle destek sunuldu.

Vali Numan Hatipoğlu, cihazın başarısını değerlendirerek şu ifadeleri kullandı:

AR-GE faaliyetlerini desteklemek ülkemiz açısından büyük önem arz ediyor. Geliştirilen bu yerli cihaz, ülkemiz tarımı ve hayvancılığı için önemli katkılar sağlıyor. Elazığ’dan dünya pazarına açılan bir başarı hikayesidir.

“KALİTELİ SÜT, SAĞLIKLI HAYVAN”

Elazığ Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ümit Fırat Turan, cihazın çiftçiler üzerindeki etkisini şu şekilde dile getirdi:

Cihaz sayesinde hayvanlarımızda mastitis riski azaldı, veteriner ve ilaç masraflarımız ise düştü. Sağlıklı memeler sayesinde süt ve et veriminde ciddi artışlar elde ettik.

Tanyeri, bu yeniliği şu şekilde özetledi:

Uçak mühendisliği bilgimizi hayvancılıkla birleştirerek dünyada bir ilke imza attık. Elazığ’da geliştirilen bu ürün artık dünya pazarında kendine yer buluyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_ok_yi
Çok İyi
Elazığ’da Mastitis’e Çözüm Bulan Yenilikçi Cihaz
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

MegaOnHaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!