Teknoloji sürekli bir evrim geçiriyor ve bu süreçte insan hayatına birçok kolaylık ve yenilik katıyor. Özellikle sağlık alanındaki yeni tıbbi buluşlarla insanların yaşam sürelerinin uzatılması hedefleniyor. Ancak, gelişen teknoloji, insanlığı olumsuz yönde etkileyen bazı buluşları da beraberinde getiriyor. Bu olumsuz gelişmelerden biri de elektronik sigara. Elektronik sigaraların yaygınlaşması, özellikle gençleri tehdit eden bir faktör haline gelmiştir.
Bu kapsamda Medipol Bahçelievler Hastanesi’nden Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Sakin, sigara ve elektronik sigaranın kansere yol açan riskleri üzerine önemli bilgiler paylaştı. Kendisi, bu ürünlerin kanserojen etkilerine dikkat çekerek, elektronik sigaranın geleneksel sigara kadar tehlikeli olduğunu vurguladı.
Doç. Dr. Sakin, duman çıkaran tüm cihaz ve ürünlerin kanserojen özellikler taşıdığını belirterek, “Sigara ve elektronik sigara kanserojen ürünlerdir ve kansere yol açmaktadır. Özellikle akciğer kanserinin sigara ve tütün dumanına maruz kalma ile doğrudan ilişkisi bulunmaktadır. Küçük hücreli akciğer kanserinin yüzde 90 oranında tütün dumanına bağlı olarak geliştiği gözlemlenmiştir” ifadesini kullandı. Elektronik sigara kullanımının giderek yaygınlaştığını da sözlerine ekledi.
Bu tür ürünler başlangıçta sigarayı bırakma amacıyla tasarlanmış olmalarına rağmen, aromalar ve kimyasal maddeler içermeleri nedeniyle gençler arasında popülerlik kazandığını belirtti. Yapılan geriye dönük çalışmalar, elektronik sigaraların da sigara kadar kansere yol açtığını ve hatta daha erken yaşta akciğer kanserine neden olabileceğini ortaya koydu. Elektronik sigara kullananların, kanser riskiyle 10 yıl daha genç yaşta karşılaşma ihtimali bulunduğu ifade edildi.
Ayrıca, Doç. Dr. Sakin, elektronik sigara kullanan gençlerin yaklaşık yüzde 50’sinin normal sigaraya geçiş yaptığını belirterek, bu durumun hem sigara hem de elektronik sigara kullanımının kanser riskini artıran ciddi bir tehdit oluşturduğunu gösterdiğini dile getirdi. Elektronik sigaranın, sigaraya göre daha tehlikeli ve daha erken yaşta kansere neden olabildiğine dikkat çekti.
Doç. Dr. Sakin, tüm duman çıkaran tütün ürünleri ve tütün mamullerinden uzak durulması gerektiğini önemle vurguladı. Sigara içmeye devam etmenin riskleri azalttığını, ancak sigara içen bireylerin vücutlarının tamamen iyileşmesinin uzun zaman alabileceğini belirtti. Ayrıca bu durumun risklerin yıllar boyu devam edeceğini ifade etti. Sigarayı bırakmanın riski azaltabileceğini, ancak ilerleyen yıllarda genç yaşta kanser vakalarının görülebileceğini öngördü.