USD38,64
%-0.01
EURO43,77
%0.1
JPY0,002690
%0
RUB0,473900
%-0.63
CNY5,34
%-0.35
GBP51,45
%0.01
EURO/USD1,13
%-0.09
BIST9.186,36
%1.23
Petrol61,50
%0.62
GR. ALTIN4.150,96
%-0.76
BTC3.849.889,81
%2.62
  1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Evren Kütleçekimini Bilgisayar Algoritması Gibi Görüyor

Evren Kütleçekimini Bilgisayar Algoritması Gibi Görüyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Portsmouth Üniversitesi’nde görevli fizikçi Dr. Melvin Vopson, kütleçekimini farklı bir perspektiften ele alan çarpıcı bir araştırma yayımladı.

AIP Advances dergisinde yer alan makalede Vopson, kütleçekimini bir kuvvet olarak değil, evrenin kendini daha düzenli hale getirme çabası olarak tanımlıyor. Bu yenilikçi yaklaşım, evrenin bir bilgisayar simülasyonu olduğu varsayımını tekrar gündeme getirmiş durumda.

“EVREN BİR BİLGİSAYAR ALGORİTMASI GİBİ ÇALIŞIYOR”

Vopson, evrenin işleyiş biçimini bir bilgisayar algoritması olarak değerlendirerek, veri sıkıştırma ve hesaplama verimliliğini artırdığını belirtiyor:

“Bu çalışma, evrenin bilgi sıkıştırma ve hesaplama optimizasyonu yaptığına dair başka bir örnek sunuyor. Bu da, evrenin simülasyon ya da hesaplamaya dayalı bir yapı olabileceği olasılığını güçlendiriyor.”

Bu düşünce, felsefeci Nick Bostrom’un 2000’li yılların başlarında öne sürdüğü, “The Matrix” filmine benzer bir biçimde, gerçekliğimizin ileri bir uygarlık tarafından yaratılmış bir bilgisayar simülasyonu olduğu hipoteziyle paralellik taşıyor.

Vopson, çalışmasında kendi geliştirdiği “bilgi dinamiklerinin ikinci yasası” kavramına da vurgu yapıyor. Bu yasaya göre, herhangi bir sistemin entropisi ya sabit kalır ya da zamanla artar. Vopson, evrende kütleçekiminin maddeyi bir araya getirerek entropiyi azaltma çabasında olduğunu ve bunun da bilgi düzenleme ve sıkıştırma süreciyle alakalı olduğunu ifade ediyor.

“EVRENİN DÜZENLİ KALMA ÇABASI”

Vopson, “Kütleçekimini sadece bir çekim kuvveti olarak değil, evrenin düzenli kalma çabası olarak düşünmek yeni bir bakış açısı sunuyor” diyor. Araştırmacı, evrende bilgi depolayan, kuantum mekaniğindeki en küçük uzay birimlerine “elementer hücreler” adını vererek, bu hücrelerin madde koordinatlarını belirlediğini savunuyor. Bu yapı, dijital oyunlarda veya sanal gerçeklik uygulamalarında görülen piksellere benzetiliyor.

Her bir hücrenin birden fazla parçacığı içermesi, sistemin bilgi içeriğini azaltma çabasının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Vopson, “Uzayda pek çok nesnenin konum ve momentumunu takip etmek yerine, sadece tek bir nesne ile ilgilenmek hesaplama açısından çok daha verimli. Bu nedenle kütleçekimi, bilgi sıkıştırmaya hizmet eden başka bir hesaplama mekanizması gibi görünüyor” şeklinde açıklamalarda bulunuyor.

Simülasyon teorisinin destekçilerinden biri olan Vopson, 2022 yılında yayımladığı başka bir çalışmada COVID-19 virüsünün genomlarında zamanla azalan entropi tespit ettiğini belirtmiş ve bilgiyi evrendeki “beşinci madde formu” olarak tanımlayan tartışmalı bir çalışmasıyla da dikkat çekmişti.

Ancak bu tür iddiaların bilim çevrelerinde ne derece kabul göreceği henüz belirsizliğini koruyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_ok_yi
Çok İyi
Evren Kütleçekimini Bilgisayar Algoritması Gibi Görüyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

MegaOnHaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!