Hamas ile İsrail arasındaki ateşkes ve esir takası anlaşmasının birinci aşamasında önemli gelişmeler yaşandı. Gazze’de teslim edilmesi beklenen son dört İsrailli esirin cenazelerinin İsrail’e ulaşmasının ardından, Filistinli esirler de serbest bırakıldı. Bu durum, uzun zamandır devam eden çatışmalarda iki taraf arasında önemli bir adım olarak değerlendirildi.
Serbest bırakılan Filistinli esirler, işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Ofer Askeri Cezaevi ve İsrail’in güneyindeki Ketziot Hapishanesi’nden salıverildi. Kızılhaç ekipleri tarafından alınan bu esirler, Ramallah kentine getirildi. Kızılhaç konvoyu, dünyaca ünlü Filistinli şair Mahmud Derviş’in ismini taşıyan müzenin önünde büyük bir kalabalık tarafından karşılandı. Bu olay, Filistin toplumunda esirlerin geri dönüşüyle ilgili umutların yeniden yeşermesine vesile oldu.
Esir takasının yedinci turunun gecikmeli olarak tamamlanmasıyla, anlaşmanın birinci aşamasında salıverilmesi gereken 33 İsrailli esirin tamamı teslim edildi. Öte yandan bu anlaşma kapsamında serbest kalan Filistinlilerin sayısı toplamda 1776’ya ulaşmış durumda. Bu durum, sayısal olarak Filistinli esirlerin kurtuluşunu simgeliyor ve toplumsal düzeyde büyük bir sevinç yarattı.
Hamas’a bağlı Esirler Medya Ofisi tarafından yapılan açıklamalar, İsrail’in 151’i müebbet ve ağır hapis cezasına çarptırılmış 641 Filistinli esiri serbest bırakacağını duyurdu. Toplamda 151 esirin, 42’sinin işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’e, 12’sinin Gazze’ye gideceği belirtilirken, 97 Filistinli esirin ise yurt dışına gönderileceği kaydedildi. Öne çıkan bir diğer husus ise, Gazze Şeridi’nden 7 Ekim 2023 tarihinden sonra alınan Filistinli esirlerden 45’inin kadın ve çocuklardan oluşan 490 kişinin daha Gazze’de özgürlüğüne kavuşacak olmasıydı.
Ancak serbest bırakılacak olan 620 Filistinli esirin, İsrail tarafından bu süreçte geciktirildiği bildirildi. Bu durum, esir takası sürecinde yaşanan gerginliklerin bir parçası olarak görülüyor ve taraflar arasında daha önceki anlaşmaların uygulanabilirliği konusunda sorgulamalara yol açıyor.
Ayrıca, Hamas, esir takasının yedinci turu kapsamında Gazze Şeridi’nde tutulan 6 İsrailli esiri 22 Şubat 2025 tarihinde serbest bırakmıştı. Fakat İsrail, bu esirlerin serbest bırakılmasının ardından Filistinli esirlerin serbest kalmasını askıya aldı. Bu durum, iki taraf arasında tekrar bir gerilime sebep oldu. Sonunda, Hamas ve İsrail arabulucularla yapılan görüşmeler sonucunda olayların olumsuz seyrinin çözüldüğünü belirtti ve sürecin ilerleyişi için umut verici bir adım atıldığını açıkladı.
Sonuç olarak, gerçekleştirilen esir takası ve ateşkes anlaşması, bölgede belirsizlik ve gerginlik yaratan bir durumun aşılmasına yönelik umutları artırıyor. Ancak, her iki tarafın da birbirlerine karşı duyduğu güvensizlik, ilerleyen zamanlarda ilişkilerin nasıl şekilleneceği konusunda soru işaretleri yaratmaya devam etmektedir.