Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), 2024 yılında dünya genelindeki gazetecilerin durumuna dair detaylı bir rapor yayımladı. Bu rapor, gazetecilik mesleğinin şu anki kritik durumunu gözler önüne sererek, medyanın karşılaştığı baskı ve tehditleri ortaya koyuyor.
Yayımlanan belgede, dünya genelinde gazetecilerin maruz kaldığı doğal olmayan ölümlerle ilgili veriler korku verici bir tablo sunuyor. 2024 yılı itibarıyla dünya genelinde 550 gazeteci tutuklu, 55 gazeteci esir durumunda ve toplamda 95 gazeteci kayıp olarak bildirilmektedir. Bu rakamlar, medya çalışanlarının ne denli risk altında olduğunu göstermektedir.
2024 yılında dünya genelinde toplamda 54 gazeteci öldürülmüş olup, bu sayı son 5 yılın en yüksek rakamı olarak kayıtlara geçmiştir. Öldürülen gazetecilerin büyük bir çoğunluğu, çatışma bölgelerinde görev yaparken hayatını kaybetmiştir. Rapora göre, bu yıl her 3 gazeteciden biri, İsrail ordusunun bombardımanları sonucu yaşamını yitirmiştir.
Özellikle Gazze ve Lübnan’da yaşanan çatışmalarda, 54 gazetecinin 16’sının Gazze’de, 2’sinin ise Lübnan’da hayatını kaybettiği tespit edilmiştir. Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de ölen gazeteci sayısı 145’i aşarken, bu gazetecilerin en az 35’i, İsrail ordusu tarafından hedef alınarak veya görev başında öldürülmüştür.
Rapordaki diğer kritik noktalar ise, RSF’nin Sağladığı verilere göre; Gazze ve Lübnan’da, mesleği nedeniyle yüzlerce gazetecinin İsrail tarafından hedef alındığına dair yeterli belgelerin mevcut olduğudur. Bu doğrultuda RSF, İsrail ordusunun gazetecilere karşı savaş suçu işlediği gerekçesiyle, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) 4 adet şikayette bulunmuştur.
Bu bağlamda RSF Genel Direktörü Thibaut Bruttin, İsrail’in Gazze’de gazetecileri hedef alarak öldürmesi hakkında önemli bir açıklama yaptı. Bruttin, “Bu muhabirlerin çoğunun kimliği belirlenebiliyordu ve statüleri gereği korunuyorlardı, ancak buna rağmen uluslararası sözleşmeleri kasten ihlal eden İsrail’in saldırılarında hayatlarını kaybetmişlerdir” dedi.
Bruttin, ayrıca İsrail’in saldırıları altında olan Gazze Şeridi’ne yabancı gazetelerin girişinin yasaklandığını belirterek, “Gazze, 2024 yılı itibarıyla gazeteciler için en tehlikeli bölge haline gelmiştir; burada gazetecilik bile yok olma tehdidi altındadır.” şeklinde yorumda bulunmuştur. Bu durum, gazetecilik mesleğini icra etmek isteyen bireyler için endişe verici bir gelişmedir ve medyanın bağımsızlığı açısından büyük bir tehdit oluşturmaktadır.