İsrail, Gazze Şeridi’ndeki askeri operasyonlarını durmaksızın sürdürüyor ve saldırıları sırasında kadın, çocuk ve yaşlı ayırt etmeksizin masum sivilleri hedef almakta. Bu durum, bölgedeki insani krizi daha da derinleştiriyor.
Son saldırılar sonrasında Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), bölgede yaşanan kayıpları kamuoyuyla paylaştı.
“18 MART’TAN BU YANA 600 ÇOCUK ÖLDÜ”
UNRWA’nın yaptığı açıklamada, “Gazze Şeridi’nde 18 Mart’tan bu yana süren çatışmalarda 600 çocuğun yaşamını yitirdiği ve 1600’den fazla çocuğun yaralandığı” belirtildi. Bu açıklama, bölgedeki insanlık krizinin 7 Ekim 2023’ten bu yana en kötü seviyeye ulaştığını da ortaya koyuyor.
Filistin İnsan Hakları Merkezi ise, 19 Nisan’da yaptığı açıklamada, 18 Mart’tan bu yana İsrail’in saldırılarında 595 çocuk ve 308 kadının hayatını kaybettiğini duyurdu.
İSRAİL ORDUSU 18 MART’TA ATEŞKESİ BOZDU
İsrail ordusu, Gazze’de 19 Ocak’ta başlayan ateşkesin ardından 18 Mart sabahı itibarıyla faaliyetlerine şiddetle devam etmeye başladı.
Bu yeniden başlatılan saldırılar sonucunda, aralarında çoğunluğunu yaşlılar, kadınlar ve çocukların oluşturduğu 1864 Filistinli hayatını kaybederken, 4890 kişi de yaralandı. 7 Ekim 2023’ten beri devam eden saldırılarda ise, yaşamını yitiren Filistinli sayısının 51 bin 240’a, yaralı sayısının ise 116 bin 931’e ulaştığı bildiriliyor.
HAMAS “İSRAİL’İN FİLİSTİN HALKINA KARŞI SOYKIRIMI YENİDEN BAŞLATTIĞINI” AÇIKLADI
Ateşkesi ihlal eden İsrail, yeni ateşkes tekliflerini geri çevirdiği gerekçesiyle Hamas’a karşı daha da güçlü bir askeri müdahalede bulunacağını duyurdu.
Hamas, İsrail’in vaatlerine uymadığını ve ateşkese arabulucu ülkelerin nezaretinde sorumluluklarını yerine getirmeyerek Gazze’de Filistin halkına karşı soykırımı yeniden başlattığını dile getirdi.
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü’nü görevden alması gibi tartışmalı siyasi kararlarla birlikte başlamış olması ise dikkat çekici bir durum olarak öne çıkıyor.