İsrail, Gazze’de yürüttüğü etnik temizlik eylemlerine devam ediyor. Hava bombardımanları ve kara saldırıları sonucunda on binlerce masum insan hayatını kaybederken, hayatta kalanların yaşam mücadelesini zorlaştırmak amacıyla şehirdeki yardım girişimleri de engelleniyor.
İsrail’in bu eylemlerinin meşruiyetini reddetmesi, Gazze’deki insani durumu daha da derinleştiriyor.
İSRAİL’İN YALANLARI YÜZ YÜZE
Gazze hükümetinin medya ofisi, İsrail’in bölgeye yardım götürülmesine izin verdiği yönündeki açıklamalara karşılık verdi. Yapılan açıklamada, “80 günden fazla süren sıkı abluka ve hızla artan kıtlık şartları altında, Gazze’ye gerçek bir yardımın ulaşmadığını açıkça belirtiyoruz. İşgalci İsrail, geçen üç ay boyunca tüm sınır kapılarını kapatmış ve tek bir buğday tanesinin bile geçişine müsaade etmemiştir.” ifadeleri yer aldı.
“2,4 MİLYON KİŞİYE AİT SİSTEMATİK AÇLIK POLİTİKASI”
Gazze’de süren İsrail saldırılarının “2,4 milyon insan için sistematik bir açlık politikası” uygulandığı vurgusu yapıldı. İsrail’in çocuklar için besin takviyeleri taşıyan 9 yardım kamyonunun girişine izin vereceği duyurulduğu sırada, bunun “acil ihtiyaçlar denizinde yalnızca bir damla” olduğu ve temel yaşam gereksinimlerini karşılamaktan uzak kaldığı belirtildi.
ULUSLARARASI YARDIM ÇAĞRISI
Gazze’deki Filistinlilerin gündelik ihtiyaçları için gereken yardımın, 500 araç ve 50 yakıt tırı olarak belirlendiği bildirildi. Ancak İsrail, son 80 gündür 44 bin yardım tırının geçişine izin vermediği kaydedildi. Verilen destek miktarının ise mevcut ihtiyacın “yüzde 0,02’sini” dahi karşılamadığı aktarıldı.
Yapılan açıklamada, “Bu sürekli insanlık suçundan sorumlu tutulan taraf işgalci İsrail ve uluslararası kamuoyudur. Sınır kapılarının derhal açılması ve insani ihtiyaçların tam bir şekilde karşılanması için uluslararası toplum acil harekete geçmelidir.” denildi.
İSRAİL YARDIM GİRİŞİNİ DURDURDU
İsrail, 2 Mart’tan itibaren Gazze’ye gıda, insani yardım, yakıt ve tıbbi malzeme girişini durdurmuştu. İsrail ordusuna bağlı Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Birimi (COGAT), 19 Mayıs’ta, kıtlığın önlenmesi amacıyla “temel gıda geçişine izin verileceğini” duyurmuş ve 5 yardım tırının Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı’ndan giriş yaptığını bildirmişti.
Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Tom Fletcher, Gazze’ye 11 hafta süren ablukanın ardından “geçici olarak, kısıtlı sayıdaki” yardımların ulaştırılmasına izin verildiğini belirtmişti. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric ise sadece 9 yardım tırının geçişine izin verildiğini fakat yarın daha fazlasının geçmesi umudunun olduğunu ifade etti.
53 BİN KİŞİ KAYBEDİLDİ
İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde 19 Ocak 2023 tarihinde başlayan ateşkesten sonra 18 Mart’ta yeniden şiddet eylemlerine başladığı kaydedildi. Bu süreç içerisinde, çoğunluğu yaşlılar, kadınlar ve çocuklar olmak üzere 3 bin 340 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 9 bin 357 kişinin ise yaralandığı bildirildi.
İsrail’in 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana başlattığı saldırılarda, ölü sayısının 53 bin 475’e ve yaralı sayısının ise 121 bin 398’e ulaştığı ifade edildi.
GAZZE’DE KALICI İŞGAL İÇİN YENİ OPERASYON BAŞLATILDI
İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde kalıcı işgali sağlayacak bir saldırı planı uygulamaya koydu. Başbakan Binyamin Netanyahu, Gazze’nin tamamını işgal edeceklerini duyurdu. Planın detaylarına göre, İsrail ordusu Gazze’yi kalıcı olarak işgal edecek ve Filistinlileri Gazze’nin güney bölgelerindeki “toplama kamplarına” yerleştirecek. Burada, hedef olarak Filistinlilere yalnızca “hayatta kalmaları için” gereken insani yardımın sağlanacağı belirtildi.
İsrailli bakanlar, Gazze Şeridi’nde mevcut her şeyi yok edeceklerini ve Filistinlileri önce güney bölgelerine, ardından başka ülkelere sürme niyetinde olduklarını ifade ettiler.