Van’da 2020 yılında kurulan 112 Acil Çağrı Merkezi, sağlık, jandarma, itfaiye, orman ve AFAD gibi önemli hizmet alanlarına yönelik çağrılara tek bir numara üzerinden yanıt veriyor. Bu merkezin bu yıl 1 milyon 370 bin çağrıyı cevapladığı bildiriliyor. 112 Acil Çağrı Merkezi’nde görevli olan “çağrı karşılayıcılar”, gelen çağrıları süzerek gereksiz olanları ayıklayıp, gerçek acil çağrıları ilgili birimlere yönlendiriyor.
Ancak, gereksiz çağrılar merkez için en büyük zorluklardan biri olarak öne çıkıyor. Kentte meydana gelen olaylara müdahaleyi hızlandırmak amacıyla çalışan görevliler, asılsız ihbarlar ve gereksiz çağrılardan kaynaklanan zorluklar yaşıyor. Bu yıl içinde 112 Acil Çağrı Merkezi’ni 8 bin 500 kez arayarak gereksiz yere meşgul eden bir kişiye “Kabahatler Kanunu” kapsamında idari para cezası uygulandığı da ifade ediliyor.
Merkez müdür vekili Banu Yeğinaltay, yaptığı açıklamalarda gereksiz çağrıların acil durumlara müdahaleyi geciktirdiğine dikkat çekti. Yeğinaltay, 2020 yılından bu yana toplam 6 milyon 772 bin çağrının geldiğini, bunların 5 milyon 672 bininin asılsız olduğunu belirtti. Gerçek acil durum çağrılarının sayısı ise 1 milyon 100 bine ulaşıyor. 2020 yılında asılsız çağrıların oranının %83 olduğu, yapılan tanıtım ve faaliyetlerle bu oranın %80 seviyelerine indirildiği vurgulandı.
Yeğinaltay, vatandaşlardan 112 Acil Çağrı Merkezi’ni gereksiz yere meşgul etmemelerini isteyerek, “Bu yıl gelen 1 milyon 370 bin çağrının 1 milyon 100 bini asılsız, yalnızca 270 bini gerçek bir acil durum çağrısıdır” dedi. Ayrıca, çocukların 112’yi gereksiz yere aramamaları gerektiği konusunda ailelere uyarılarda bulundu. Yeğinaltay, “112, yalnızca acil durumlarda aranmalıdır. Zira o sırada kalp krizi geçiren bir vatandaşın akrabamız olup olmadığını bilemeyiz ve çocuk orada şaka yaparken arka planda yaşam mücadelesi veren bir insanın çağrısını bekletmiş olacağız” dedi.
Çağrı merkezi çalışanlarından Seher Tunçtan, özellikle çocukların acil çağrı hattını meşgul ettiğini belirtti. Ayrıca, bozuk telefonlar nedeniyle arama yapan vatandaşların yanı sıra yemek siparişi verenlerin de sıklıkla bu hattı aradığını ifade etti. Tunçtan, “Özellikle hafta sonları çocuklar çok arıyor. Maalesef bir vatandaşımız, 1 yıl boyunca toplam 8 bin 500 defa bu hattı meşgul etti” diye konuştu.
Eray Karaderili ise yaz aylarında asılsız aramaların arttığını, özellikle boğulma vakalarının fazla olması nedeniyle vatandaşların göl üzerindeki poşet ve çöplerin ceset olduğunu düşünerek arama yaptıklarını ifade etti. Zaman zaman sahil güvenlik birimleri de bu tür durumlarla başa çıkmak için seferber oluyor.
Sonuç olarak, 112 Acil Çağrı Merkezi, gereksiz çağrılar nedeniyle ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalıyor. Bu tür durumların önüne geçilmesi, hem acil çağrıların zamanında ve etkili bir şekilde yanıtlanabilmesi, hem de hayat kurtarma süreçlerinin aksamaması açısından büyük önem taşıyor.