ABD Kongre Üyesi Pressley, Türk öğrenci Rümeysa Öztürk’ün gözaltında bulunduğu süre zarfında 3 kez astım krizi geçirdiğini belirtti.
Öztürk’ün davasının en uygun mahkemeye taşınmasının gerekçeleri arasında Vermont’un öne çıktığı ifade edilirken, Türk öğrencinin gözaltına alındığı ve avukatlarının vakit kaybetmeden mahkemeye başvurdukları 25 Mart gecesi Vermont’ta tutulmasının bu durumu desteklediği kaydedildi.
Casper ayrıca, avukatların müvekkillerinin nerede olduğunu öğrenemedikleri için Massachusetts mahkemesine dilekçe sunmalarının yanlış bir hareket olmayacağına dair görüşünü raporunda aktardı.
Yargıç Denise Casper, 25 Mart gecesi kendisine ulaştırılan dilekçenin ardından, Öztürk’ün Massachusetts dışına haber verilmeden taşınmasını engelleyen bir emir yayınladı. Kısa bir süre sonra ise hükümetin yargı yetkisi sorunlarına dair incelemeler yaparken, Öztürk’ün sınır dışı edilmesine yasak koyan ikinci bir emir daha açıkladı.
Öztürk’ün gözaltına alınması
Tufts Üniversitesi’nde doktora eğitimi gören Rümeysa Öztürk, 25 Mart akşamı arkadaşlarıyla iftar yapmak üzere yola çıktığında, yüzleri maskeli 6 Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) yetkilisi tarafından gözaltına alındı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Öztürk’ün öğrenci vizesinin iptal edildiğini ve sınır dışı edileceğini kamuoyuna duyurdu.
Rubio, “Hamas destekçisi” ve İsrail karşıtı olarak tanımladığı 300’den fazla yabancı öğrencinin vizesinin de iptal olduğunu ifade etti.
ABD’li federal yargıç Denise Casper, ICE tarafından gözaltına alınan Rümeysa Öztürk’ün sınır dışı edilmesi sürecini durduran bir karara imza attı.
Öztürk’ün öğrenim gördüğü Tufts Üniversitesi, öğrencilerinin serbest bırakılması talebinde bulunurken, Rektör Sunil Kumar mahkemeye yaptığı açıklamada, Öztürk’ün tutuklanmasının “okulun uluslararası topluluğunu felç ettiğini” ve güvenlik endişelerine yol açtığını dile getirdi.