Uzay ajansı NASA, 2025 yılında meydana gelen X2.7 sınıfı Güneş patlamasının ardından Dünya’ya yönelen önemli bir güneş fırtınasıyla ilgili uyarılarda bulundu.
Güneş’in 11 yıllık aktivite döngüsünün zirve noktasına ulaştığı bu dönemde gerçekleşen yoğun Güneş aktivitesi, gezegenimizde birçok farklı etki yaratması bekleniyor.
X2.7 SINIFI GÜNEŞ PATLAMASI İLETİŞİM SİSTEMLERİNE TEHDİT OLUSTURUYOR
Güneş yüzeyindeki anlık ve yüksek enerji yayan patlamalar, özellikle X sınıfındaki gibi güçlü patlamalar, Dünya’nın üst atmosferini hızla etkileyebiliyor.
Son günlerde Orta Doğu’da meydana gelen X2.7 sınıfı Güneş patlaması, yaklaşık 10 dakika süren geçici radyo kesintilerine neden oldu. NASA, devam etmekte olan Güneş patlamaları ve koronal kütle atımlarının (CME) elektrik altyapılarını ve uydu sistemlerini tehdit edebileceği konusunda uyarılarda bulundu.
Güneş, şu anda normal 11 yıllık döngüsünün içinde bulunan ve manyetik kutuplarının değişim gösterdiği “solar maksimum” aşamasında yer alıyor.
Bu aşama, Güneş lekesi aktivitelerinin artmasıyla birlikte Dünya’yı jeomanyetik fırtınaların ve sinyal kesintilerinin etkilerine daha açık hale getiriyor.
Güneş fırtınalarının teknik aksaklıklar oluşturma potansiyeli bulunsa da, aynı zamanda aurora adı verilen etkileyici ışık gösterilerini de meydana getiriyor. İngiltere Meteoroloji Ofisi, 22 Mayıs’ta aurora aktivitesinin artacağını öngörüyor.
Çoğu birey bu olaylardan doğrudan etkilenmeyecek olsa da, nadir durumlarda iletişim, GPS ve elektrik kesintilerine karşı dikkatli olunması ve ilgili sektörlerin NASA’nın uyarılarını takip etmesi tavsiye ediliyor.