Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, başkent Tiflis’teki Başbakanlık binasında gerçekleştirdiği basın toplantısında, ülkesindeki son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Kobakhidze, 28 Kasım’da Gürcistan’ın Avrupa Birliği (AB) ile katılım müzakerelerinin 2028 yılına kadar askıya alındığını duyurdu. Bu kararın ardından başkent Tiflis’te muhalefetin düzenlediği eylemler hakkında da bilgi verdi.
Başbakan Kobakhidze, bu kararın Gürcistan’ın AB ile entegrasyon sürecini durdurduğu anlamına gelmediğinin altını çizerek, 2030 yılına kadar Gürcistan’ın AB’ye tam üyeliği için çalışmaların süreceğini belirtti. Ayrıca, AB’nin Gürcistan Büyükelçisi Pawel Herczynski’yi yanlış bilgi vermekle suçlayarak, ülkesinin Avrupa entegrasyonunu durdurduğuna dair iddiaları bir yanılgı olarak nitelendirdi.
“AVRUPA BİRLİĞİ, ŞANTAJLARA SON VERMELİ”
Kobakhidze, Herczynski’nin seçim dönemi öncesinde “radikal” muhalefete destek verdiğini ifade etti ve diplomatik yollarla gerekli karşılığın verilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca, Avrupa’dan bazı yetkililerin Gürcistan’a yönelik AB müzakereleri için şantaj yaptığını öne sürdü ve bu tür davranışlar nedeniyle 2028 yılına kadar müzakerelerin gündeme gelmeyeceği kararını aldıklarını vurguladı.
Ukrayna’daki savaş sonrası Avrupa siyasilerinin Gürcistan’a AB müzakereleri için baskı uyguladığını ifade eden Kobakhidze, “Tüm bu şantajlara son verilmesini talep ediyoruz. Eğer müzakereleri başlatmak istiyorlarsa, bunu resmi olarak masaya koysunlar, ben de hemen imzalarım” şeklinde konuştu.
Basın toplantısında, Tiflis’teki gösterilerde yaşanan şiddet olaylarına da değinen Kobakhidze, 32 polisin yaralandığını ve eylemlerde organize bir şiddet eğiliminin var olduğunu belirtti. “Bu eylemler önceden planlanmış ve şiddet yanlısı gruplar tarafından gerçekleştirilen saldırılardı,” dedi.
GÖSTERİLERE NEDEN OLAN KARAR
Başbakan İrakli Kobakhidze, 28 Kasım’daki açıklamasında bazı Avrupalı siyasetçilerin Gürcistan’ın iç işlerine müdahale ettiğini ve AB fonlarıyla ülkesine baskı yaparak şantajda bulunduğunu söyledi. Tüm bu gelişmeleri göz önünde bulundurarak, AB ile müzakerelerin 2028 yılı sonuna kadar gündeme gelmeyeceği sonucuna vardıklarını ekledi.
Avrupa Parlamentosu, 26 Ekim tarihinde yapılan Gürcistan parlamento seçimlerinde “ciddi usulsüzlükler” yaşandığını belirterek, uluslararası denetim altında bir yıl içerisinde seçimlerin yeniden yapılmasını talep etti. Kobakhidze’nin açıklamalarının ardından, muhalefet Tiflis’te protestolar düzenlemeye başladı. Gece geç saatlerde parlamentonun kuşatılması girişiminde bulunan göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı. Güvenlik kuvvetleri, göstericilere tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.
Gürcistan İçişleri Bakanlığı, gösterilerde 32 polisin yaralandığını ve 43 göstericinin gözaltına alındığını duyurdu. Gürcistan, Mart 2022’de AB üyeliği için başvurmuş ve Aralık 2023’te aday ülke statüsünü almıştı. Ancak, ülke içinde tartışmalara yol açan “yabancı etkinin şeffaflığı” yasasının yürürlüğe girm