USD38,10
%0.34
EURO43,49
%0.15
JPY0,002704
%0
RUB0,465600
%0.35
CNY5,24
%0.08
GBP51,09
%0.12
EURO/USD1,14
%0.24
BIST9.317,24
%-0.84
Petrol67,96
%3.2
GR. ALTIN4.076,87
%0.33
BTC3.249.467,91
%0.75
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. İftardan Sonra Sigara: Sağlığınızı Tehlikeye Atmayın!

İftardan Sonra Sigara: Sağlığınızı Tehlikeye Atmayın!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sigarayı bırakmak, yeni bir hayata başlamak için büyük bir fırsattır. Günümüzde, dünya genelinde her gün yaklaşık 22 bin kişi, tütün ürünlerinin kullanımıyla ilgili hastalıklardan dolayı hayatını kaybetmektedir. Yıllık olarak bu rakam 8 milyonu aşmaktadır. Bu da sigara ve diğer tütün ürünleriyle bağlantılı sağlık sorunlarının giderek arttığını göstermektedir.

Ramazan ayı, sigarayı bırakmak için ideal bir zaman olabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, iftardan sonra da sigara içmemektir. Uzun bir açlık ve susuzluk döneminin ardından vücut, sigaradan dolayı ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir. İftardan hemen sonra sigara içmek, birçok zararlı durumu tetikleyebilir.

İFTARDAN SONRA İÇİLEN SİGARA ÇOK ZARARLI

Oruç boyunca sigara içmemiş olan kişilerin, iftar sonrası birden fazla sigara içmesi durumunda, vücutta aniden nikotin ve karbonmonoksit düzeyinde artış meydana gelebilir. Bu durum, damarların daralmasına ve organlara yeterince oksijen taşınamamasına neden olur. Aynı zamanda, tansiyon yükselmesine ve bu duruma bağlı olarak beyin kanaması riskinin artmasına yol açabilir. Ani nikotin artışları ayrıca çarpıntı ve kalp krizi riskini de artırmaktadır.

DİĞER ZARARLARI İSE ŞU ŞEKİLDE:

1. DAMARLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Oruç sırasında vücut, uzun süre besinsiz ve susuz kaldığından, kan dolaşımı yavaşlar. İftardan hemen sonra sigara içmek, ani damar daralmasına ve kan basıncında dalgalanmalara neden olabilir. Bu durum, kalp krizi ve felç riskini önemli ölçüde artırır.

2. SİNDİRİM SİSTEMİNDEKİ ETKİSİ

Sigaranın, mide asidini artırarak midedeki tahrişi tetikleme potansiyeli vardır. İftar sırasında ağır yemekler tüketildiğinde bu durum mide yanması, reflü ve çeşitli sindirim problemlerine yol açabilir.

3. OKSİJEN SEVİYESİ VE BAŞ DÖNMESİ

Uzun süren açlık sonrası, vücudun oksijene olan ihtiyacı artar. Sigara içmek, kanda oksijen seviyesini aşağıya çekerek baş dönmesi ve halsizlik hissine yol açabilir.

4. SOLUNUM SİSTEMİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Açlık sonrası solunum yolları daha hassas hale gelir. Sigara içmek, solunum yollarını tahriş ederek nefes darlığına neden olabilir.

5. KAN ŞEKERİ DENGESİZLİĞİ

Oruç süresince düşük seviyede seyreden kan şekeri, iftardan sonra hızla yükselmeye başlar. Sigara içmek, insülin dengesini bozarak ani şeker düşüşüne ve bunun sonucunda halsizlik ile yorgunluk hissinin artmasına neden olabilir.

SİGARA İÇMEYİN!

İftar esnasında önce su ve hurma ile oruç açmak önemlidir. Hafif bir yemek yedikten sonra dinlenirseniz ve yine de nikotin isteği duyarsanız, bu isteği karşılamak için farklı bir besin tercih edebilirsiniz. Bu süreyi sigarayı bırakmak için bir fırsat olarak değerlendirmek, sağlığınız açısından son derece faydal

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_ok_yi
Çok İyi
İftardan Sonra Sigara: Sağlığınızı Tehlikeye Atmayın!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

MegaOnHaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!