İklim felaketlerine karşı en savunmasız şehirlerin hangileri olduğu gün yüzüne çıkıyor…
Financial Times tarafından yayımlanan bir raporda, Amsterdam, Houston ve New York’un sel baskınları için yüksek risk taşıyan şehirler arasında yer aldığı belirtildi. Ayrıca, Austin’in ölümcül yangın tehlikesi ile karşı karşıya olduğu vurgulandı.
UZMANLARIN ENDİŞESİ
Nüfus yoğunluğu fazla olan bazı şehirler, aynı anda sıcak hava dalgaları ve sel riskleriyle tehdit altında bulunuyor. Bu şehirler arasında Lizbon, Napoli ve Atina sayılabilir.
Uzmanlar, bu felaketlerin gerçekleşme zamanını kestirememekle birlikte, durumun giderek daha da endişe verici hale geldiğini ifade ediyor.
“BÜYÜK BİR ORMAN YANGINI BİR TOPLULUĞU YOK EDECEK”
Yangın Bilimleri Profesörü Guillermo Rein, Imperial College London’da yaptığı açıklamada, “Küresel ölçekte bu tür olasılıklar artış gösteriyor. Önümüzdeki yıl büyük bir orman yangınının ortaya çıkması ve büyük bir topluluğu yok etmesi muhtemel. Ancak bunun nerede olacağına dair herhangi bir bilgiye sahip değiliz” dedi.
İklim bilimcilerin “kolay hedef” olarak tanımladığı aşırı iklim olaylarının bazı şehirlerde bugüne kadar yaşanmaması ise bir tür mucize olarak nitelendiriliyor.
Kolay hedef olarak kabul edilen bu bölgeler, doğal coğrafyaları, iklim koşulları ve şehir planlamasıyla bir araya gelerek olağanüstü riskler oluşturuyor.
ŞEHİRLER TEHLİKE ALTINDA
Ancak bu şehirlerin çoğu zaten büyük bir yıkımın eşiğinde bulunuyor. Geçen yıl ağustos ayında, 3.6 milyon nüfusa sahip Atina, şehrin çevresine kadar ulaşan bir orman yangını nedeniyle büyük bir felaketten kıl payı kurtuldu.
Yangın, şehrin kuzeydoğusunda 103 kilometrekarelik bir bölgeyi tahrip etti ve bir kadının ölümüne, binlerce kişinin de evlerini terk etmesine neden oldu. Eğer Los Angeles’taki orman yangınlarına neden olan Santa Ana rüzgarları gibi güçlü rüzgarlar olsaydı, durum çok daha kötü olabilirdi.
VAHŞİ DOĞAYA YAKINLIK TEHDİT OLDU
Atina gibi kolay hedef konumundaki şehirlerin en büyük risk faktörlerinden biri, vahşi doğaya yakın olmalarıdır. Bilim insanları bu durumu yaban hayatı-kentsel arayüz olarak tanımlıyor.
Avrupa’daki yaban hayatı-kentsel alanlar, kıtanın yüzde 15’ini kaplıyor. Bu durum, Napoli, Lizbon ve Atina gibi şehirleri orman yangınlarına karşı yüksek risk altında bırakıyor.
2.4 MİLYAR İNSAN TEHLİKE ALTINDA
Ancak dünya genelindeki şehirlerin karşı karşıya olduğu tehdit sadece orman yangınlarıyla sınırlı değil. Finansal araştırma kuruluşu Moody’s’in yaptığı analiz, yaklaşık 2.4 milyar insanın, iç kesimlerdeki nehir veya ani sel riski altındaki bölgelerde yaşadığını ortaya koyuyor.
ABD’deki Dallas, Houston, Washington DC, New York ve Sacramento gibi şehirler, iklim değişikliği nedeniyle sel baskınlarına maruz kalma riskiyle yüzleşiyor.
HEM SEL HEM YANGIN TEHLİKESİ
Geçtiğimiz yıl İspanya’nın Valensiya kentinde meydana gelen yıkıcı sel felaketi, bilim insanları tarafından iklim değişikliğinin bir sonucu olarak değerlendirildi. İklimin giderek ısınması, bazı şehirleri hem orman yangınlarına hem de sellere karşı savunmasız hale getirdi. Hem yangın hem de sel riski taşıyan şehirler arasında Lizbon, Atina, Napoli, Cape Town ve Sidney bulunuyor.