İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında “sahte diploma” davası sürmektedir. Bu dava, kamuoyunda İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesi yönünde bir endişeye yol açmaktadır. Bu bağlamda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) bu konuyu masaya yatırmak amacıyla bir toplantı gerçekleştirmiştir.
CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in başkanlığında, parti genel merkezi’nde toplandı. Yaklaşık üç saat süren bu toplantıda, güncel siyasi gelişmelerin yanı sıra CHP’nin ön seçiminde cumhurbaşkanı adayı olan İmamoğlu’nun lisans diplomasına yönelik yürütülen soruşturma, ön seçim hazırlıkları, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Eş Genel Başkanlarının Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ile gerçekleştirdiği görüşme ve Suriye’deki son durumu ele alındı.
Toplantıda, İmamoğlu’nun diplomasının iptali konusunun kamuoyunda rahatsızlık yarattığı belirtildi. CHP kurmayları, “Türkiye’de diploması tartışılacak isim İmamoğlu değil, başka birisidir” ifadelerini kullanarak, bu tartışmanın AK Parti’ye zarar vereceğini ve İmamoğlu’nu daha da öne çıkaracağını dile getirdiler. Son kamuoyu yoklamalarına göre, CHP ile diğer partiler arasında yalnızca 3.5 puanlık bir fark olduğunu vurguladılar, bu durumun CHP’nin avantajına olabileceğini ifade ettiler.
Edinilen bilgilere göre, İmamoğlu’nun lisans diploması iptal edilse bile kampanya sürecine geri adım atılmayacak. 23 Mart tarihinde gerçekleştirilecek olan ön seçim takvimi değişmeden devam edilecek ve kampanya süreci hızlandırılacaktır. CHP yönetimi, bu süreçle birlikte erken seçim talebini artan bir şekilde gündeme getirecektir. Yargıdan çıkacak olası iptal kararı için hukuk süreçleri işletilecektir.
CHP yönetimi, 23 Mart’ta 1 milyondan fazla partilinin sandık başına gideceğini öngörüyor. İmamoğlu’nun kent turlarının parti içindeki motivasyonu artırdığına dikkat çekiliyor. Eğer İmamoğlu’nun lisans diploması iptal edilirse, avukatı Mehmet Pehlivan tarafından hazırlanan bilgi notuna göre, bu durum için İstanbul İdare Mahkemelerinde dava açılacaktır. Eğer dava aleyhe sonuçlanırsa, istinaf yoluyla Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurulacak, ardından Danıştay aşamasına geçilecektir.
Dava sürecinde, bir yürütmeyi durdurma kararı verilmezse, İmamoğlu’nun yüksek öğrenim mezuniyeti olmayacaktır. Bu konuda yapılan soruşturmanın yetki saptırması olduğuna ve “yargı tacizi” olarak değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 18. maddesi gereği Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru yapılacak.
Bu hukuksuzluğun, İmamoğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığını engellemeyi hedeflediği iddiaları ortada. Bu duruma müdahale eden tüm yetkililere karşı veri kötüye kullanma suçlaması yapılacağı ifade edildi.
Toplantı sırasında İmamoğlu’na odaklanıldığı gözlemlenirken, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın isimlerinin alternatifler arasında bile geçmemesi dikkat çekti. Yavaş’ın adı toplantı gündeminde bile yer almadı.