İran’da cumhurbaşkanı seçimi için adaylar arasında tartışmalar devam ediyor. Seçim, Reisi’nin ölümünün ardından yeniden düzenlenecek ve 28 Haziran’da yapılacak. 6 aday arasında tek reformist aday olan Mesud Pezeşkiyan, internet yasakları konusunda yasakların normal koşullarda halka zarar verdiğini belirtti ve internetteki kısıtlamaları kaldıracağını söyledi. Ayrıca zorunlu başörtüsü uygulamasına karşı çıktı ve kadınlara zorla başörtüsü taktıramayacaklarını vurguladı.
Diğer bir aday olan Mustafa Purmuhammedi, internet yasaklarının mecrasından çıkarak endişe verici bir hal aldığını belirtti. Purmuhammedi, ayrıca yasakları aşmak için satın alınan VPN hizmetlerinin insanları maddi ve manevi olarak zarara uğrattığını ifade etti. Zorunlu başörtüsü konusunda ise kanun hükmünü kabul etti ancak bunun zorla olmayacağını ve halka müeyyide getirmeyeceğini belirtti.
Muhafazakar aday Muhammed Bakır Kalibaf, özel durumlar haricinde internet yasaklarına karşı olduğunu söyledi. Kalibaf, yasakların yüzde 67’ye varan oranlarda VPN kullanımına neden olduğunu ve bunun ekonomik, maddi ve manevi zarara yol açtığını belirtti. Başörtüsü konusunda da şiddet ve gerginlik yerine saygıyla çözülmesi gerektiğini vurguladı.
Said Celili ise yabancı uygulamalar yerine yerli platformların tercih edilmesi gerektiğini belirtti ve yabancı platformların güvenlik tehdidi oluşturabileceğini ifade etti. Başörtüsü konusunda da kadınların mahremiyetini korumada önemli rol oynayan bir unsurlar olduğunu belirtti.
Muhalif adaylar arasında rekabet de devam ediyor. Ali Rıza Zakani, diğer adayların seçim merkezlerinin birlikte çalıştığını iddia etti ancak Mesud Pezeşkiyan buna karşılık vererek halkın kendi tercihini yapacağını ve engel olunamayacağını vurguladı. Sonuç olarak, İran’ın geleceği için yapılacak seçimde adayların internet yasakları ve zorunlu başörtüsü gibi önemli konulardaki fikirleri seçmenler için belirleyici olabilir.