Azerbaycan’ın Hankendi kentinde Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) 17’nci Zirve Toplantısı düzenlendi.
Zirveye katılan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, burada bir konuşma yaptı.
“NE YAZIK Kİ BU SALDIRILAR, SALDIRGAN ABD ORDUSUNUN DESTEĞİYLE SÜRDÜRÜLDÜ”
Pezeşkiyan, konuşmasında, “İran’ın ABD ile yürüttüğü nükleer müzakerelerle eş zamanlı olarak, Siyonist rejim ülkemize karşı vahşi, terörist ve yasadışı saldırılarına başladı” ifadesini kullandı.
Bu saldırıların, Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’nın 2’nci maddesinin 4’üncü fıkrası ve diğer uluslararası hukuk kurallarını ihlal ettiğini dile getiren Pezeşkiyan, sözlerine şöyle devam etti:
Ne yazık ki, bu saldırılar, saldırgan ABD ordusunun desteğiyle gerçekleştirilmiştir. 12 gün süren saldırılar sırasında, görevde olmayan askeri personel, üniversite öğretim üyeleri, sivil vatandaşlar, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı denetimindeki barışçıl nükleer tesisler ve kamu altyapısı hedef alındı. Bu saldırılar büyük insani ve maddi kayıplara yol açtı.
“İRAN SİLAHLI KUVVETLERİ SAVAŞIN BÖLGEYE YAYILMASINA ENGEL OLDU”
Pezeşkiyan, devamında İran Silahlı Kuvvetleri’nin, BM Şartı’nın 51’inci maddesine dayanarak meşru müdafaa hakkıyla ülkenin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruduğunu belirtti. Verilen kararlı karşılıkla saldırganlara unutulmaz bir ders verildiğinin altını çizerek, savaşın bölgeye yayılmasını engellediklerini ifade etti.
“ŞU ANDA EİT 2025 VİZYONU’NUN SON YILINA GİRMİŞ BULUNUYORUZ”
Bölgedeki ülkeler ve EİT üyelerinin saldırılar esnasında sergilediği sorumlu tutum için teşekkür eden Pezeşkiyan, “İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Toplantısı başta olmak üzere pek çok küresel ve bölgesel kuruluş, Siyonist rejimin İran’a yönelik saldırılarını açık bir şekilde kınadı. EİT’nin 17’nci Zirvesi, son saldırılar ve bunların neden olduğu bölgede ve küresel tehditleri bir kez daha dünya kamuoyuna duyurmak için önemli bir fırsat sunmaktadır” dedi.
EİT çatısı altındaki bölgesel iş birliğinin son yıllarda önemli dersler içerdiğini belirten Pezeşkiyan, “Şu anda EİT 2025 Vizyonu’nun son yılına girmiş bulunuyoruz. Ancak bu vizyon, pandemi gibi çeşitli sebeplerle öngörülen hedeflerine ulaşmakta zorluk yaşamıştır. Bu deneyimler, 2035 Vizyon Belgesi’nin hazırlanmasında mutlaka dikkate alınmalıdır” şeklinde ekledi.
İRAN’IN EKONOMİK İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI’NDAKİ ROLÜNE DEĞİNDİ
Pezeşkiyan, İran’ın EİT içindeki rolüne de değinerek, “Komşuluk politikası, İran’ın ekonomik politikalarında öncelik taşıyacak. EİT, bizim için komşu ülkelerle iş birliğini teşvik eden bir platformdur ve çok taraflı ekonomik diplomasinin merkezinde yer alır. EİT’nin gücüne, potansiyeline ve üye ülkelerin bölgede kalkınmasına katkı sağlama kapasitesine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
“BÖLGE İÇİ TİCARET ORANI BUGÜNE KADAR BEKLENTİLERİ KARŞILAMAMIŞTIR”
EİT 2035 Vizyonu’nun açık ve ulaşılabilir hedefler içermesi gerektiğini vurgulayan Pezeşkiyan, “Bu vizyonun en önemli unsurlarından biri 2035 Ticaret Vizyonu’dur. Ancak üzülerek belirtelim ki, bölge içi ticaret oranı şu an beklentileri karşılamamış, %8 gibi düşük bir seviyede kalmıştır. EİT 2025 Vizyonu çerçevesinde serbest ticaret hedeflenmişti ancak maalesef bu hedeften henüz uzak kalmaktayız” dedi.
“2035’E KADAR EİT SERBEST TİCARET BÖLGESİ KURULMALIDIR”
Pezeşkiyan, “Yakında revize edilmesi planlanan kısa vadeli ticaret anlaşması, bir on yıl için yeterli olmayacaktır. EİT serbest ticaret müzakereleri derhal başlatılmalı ve 2035’e kadar bir EİT Serbest Ticaret Bölgesi kurulmalıdır. Deniz kıyısı olmayan ülkelerin açık denizlere ve küresel pazarlara daha ucuz ve kolay erişim imkanlarının sağlanması adına, İran ve diğer üye ülkeler transit kolaylıkları ve yeni ayrıcalıklar sunmalıdır” diye konuştu.
“İRAN, ÜYE ÜLKELERİN LİDERLERİNİ AĞIRLAMAKTAN ONUR DUYACAKTIR”
Pezeşkiyan, “Son olarak, İran, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) 18’inci Zirve Toplantısı’na ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu belirtmekte ve üye ülkelerin değerli liderlerini ağırlamaktan onur duyacaktır” ifadesini kullandı.