İran Atom Enerjisi Kurumu, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEA) iş birliği yapmadığı iddialarına tepki göstererek, İran’ın nükleer programını kınayan bildiriye karşı harekete geçti. Bu bağlamda, İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, mecliste yaptığı açıklamada, UAEA’nın aldığı karar doğrultusunda gerekli karşılığın verileceğini belirtti. Kalibaf, nükleer tesislerde bulunan gelişmiş santrifüjlerin aktif hale getirildiğini ve gaz akışına başlandığını duyurdu.
Kalibaf, yaptığı konuşmada, “Yapıcı olmayan ve siyasi içerikli benzer kararlar, ülkeleri kendi ulusal güvenliklerini koruma adına UAEA protokollerine aykırı adımlar atmaya zorlamaktadır.” dedi. Ayrıca, İran aleyhine alınan karara itiraz eden ve çekimser kalan ülkelerin, UAEA’daki üç Avrupa ülkesinin etkisini kırarak İran ile UAEA arasındaki ilişkiyi siyasetten arındırmaya yönelik çabalarına umut bağladığını ifade etti.
“ABD VE ÜÇ AVRUPA ÜLKESİ, HUKUKSUZ EYLEMLERİNİ ÖRTBAS ETMEK İÇİN NÜKLEER PROGRAMIMIZI BAHANE EDİYOR”
UAEA tarafından alınan kınama kararını “siyasi ve gerçek dışı” olarak nitelendiren Kalibaf, İran’ın nükleer çalışmalarının tamamen barışçıl olduğunu savundu. Kalibaf, “Üç Avrupa ülkesi, ABD’nin İran’ın barışçıl nükleer programına yönelik gerçek dışı yaklaşımını destekleyerek, UAEA’da İran aleyhine bir kınama kararı çıkmasına neden oldu. ABD ve üç Avrupa ülkesi, kendi hukuksuz eylemlerini örtbas etmek için nükleer programımızı bahane ediyor ve UAEA ile İran arasında oluşan olumlu iş birliği ortamını baltalamaya çalışıyor.” ifadelerini kullandı.
İRAN’I KINAMA KARAR TASARISINA 19 ÜLKE EVET DEMİŞTİ
UAEA Yönetim Kurulu toplantısında, İngiltere, Fransa ve Almanya tarafından sunulan ve ABD tarafından desteklenen İran’a yönelik kınama karar tasarısı, 19 ülkenin “evet”, 3 ülkenin “hayır” ve 12 ülkenin ise “çekimser” oyuyla kabul edilmişti. Söz konusu kararda, Tahran yönetimine UAEA ile derhal iş birliği yapma çağrısı yapılmıştı. Geçtiğimiz cuma günü, İran Dışişleri Bakanlığı ve İran Atom Enerjisi Kurumu, UAEA tarafından kabul edilen bu kınama kararına tepki göstererek ortak bir bildiri yayınladı ve Tahran yönetiminin nükleer tesislerde hazır bulunan ve uranyumu daha hızlı zenginleştirebilen yeni nesil santrifüjlerin aktif hale geleceğini duyurdu.
IR6, IR8 VE IR10 GİBİ YENİ NESİL GELİŞMİŞ SANTRİFÜJLER BULUNUYOR
İran’ın nükleer tesislerinde kullanılan gelişmiş santrifüjler, uranyum zenginleştirme hızını artırma kapasitesine sahip. İran’ın elinde bulunan IR6, IR8 ve IR10 gibi yeni nesil santrifüjler, zenginleştirilmiş uranyum stokunu önemli ölçüde artırma potansiyeline sahiptir. Bu gelişmeler, İran’ın nükleer programı ile ilgili mevcut uluslararası tartışmaların devam edeceğinin bir göstergesidir.