İsrail ile Hamas arasındaki müzakereler, Gazze’ye yönelik süren saldırılar sırasında uluslararası kamuoyunun dikkatini çekiyor. Taraflar arasındaki müzakerelerde 12 Filistinli mahkum serbest bırakılırken, her bir rehine için bu takas yapılıyor. İsrail’in hapishanelerinde 30 yıl üzerinde cezası olan 50 Filistinli bulunuyor ve bu kişilerin serbest bırakılmasında veto hakkı talep ediliyor. Hamas’ın elinde yaklaşık 120 İsrailli rehine olduğu tahmin ediliyor ve diğer grupların da rehineleri bulunuyor.
Müzakere sürecinde önemli bir rol oynayan Türkiye’nin katkısı vurgulanırken, süreci yavaşlattığı belirtilen İsrail Başbakanı Netanyahu’nun tutumu eleştiriliyor. Hamas’ın son dönemde müzakerelerde yapıcı bir tutum sergilediği ve sürecin olumlu ilerlediği ifade ediliyor. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin öldürülmesinin ardından yerine getirilen Yahya Sinvar’ın, müzakere sürecine etkisi değerlendirilirken, sürecin uzanabileceği belirtiliyor.
Müzakerelerin sonuçlanmasıyla Gazze’de kalıcı bir ateşkes ve esir değişimi gerçekleşmesi bekleniyor. Türkiye’nin desteğiyle yürütülen müzakerelerde ABD, Katar ve Mısır’ın da önemli bir rol oynadığı ifade ediliyor. Gazze’de yaşanan gelişmelerle ilgili olarak ise uluslararası kamuoyundan hızlı bir şekilde kalıcı bir ateşkes talep ediliyor.
İsrail ve Hamas arasındaki müzakerelerin sonucunda 12 Filistinli mahkumun serbest bırakılması ve her bir rehine için takas yapılması gündeme gelmiştir. İsrail hapishanelerinde bulunan ve 30 yıl üzerinde cezası bulunan 50 Filistinlinin serbest bırakılmasında veto hakkı talebi öne çıkmaktadır. Hamas’ın elindeki İsrailli rehinelerin yanı sıra diğer grupların da rehineleri bulunmaktadır.
Türkiye’nin müzakere sürecine katkısı önemli bir rol oynarken, sürecin yavaşlamasında İsrail Başbakanı Netanyahu’nun tutumu eleştirilmektedir. Hamas’ın müzakerelerde yapıcı bir tavır sergilediği ve sürecin ilerlediği ifade edilirken, Yahya Sinvar’ın Hamas Siyasi Büro Başkanı olarak müzakerelere etkisi değerlendirilmektedir. Müzakerelerin sonuçlanması ve Gazze’de kalıcı bir ateşkesin sağlanması, uluslararası toplumun talepleri arasındadır.