Türkiye, Ukrayna ve Rusya arasında İstanbul’da barış müzakereleri yapılmasına ev sahipliği yaptı.
Türkiye’nin bu süreçteki diplomatik rolü, uluslararası basında dikkat çekti.
İngiliz medya kuruluşu BBC, İstanbul’daki müzakerelere dair haberiyle, Ukrayna ve Rusya temsilcilerinin Türkiye ile ABD’nin teşvikiyle bir araya geldiğini aktardı.
Al Jazeera ise, uzmanların Türkiye’nin bu süreçteki merkezi rolünün bir başarı olduğunu vurguladığını belirtti.
Son 15 yılda önemli diplomatik bir oyuncu haline gelen Türkiye, haberlerde taraflar arasında hassas bir denge unsuru olarak tanımlandı.
İngiltere Kraliyet Silahlı Kuvvetler Enstitüsü’nden Ziya Meral, Ankara’nın hem ABD ile hem de Rusya ile ilişki kurabilmesinin büyük bir diplomatik başarı olduğunu ifade etti.
İSVİÇRE
İsviçre merkezli Nau, müzakerelerle ilgili “Putin gelmese de İstanbul müzakerelerinin gerçek kazananı Erdoğan” başlığını kullandı.
Uzmanlar, Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki liderliğin asıl galibinin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu belirtirken, Erdoğan’ın barış görüşmelerine ev sahipliği yapma isteğinin Türkiye’nin rolünü güçlendirdiği ifade edildi.
Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2022’de Ukrayna’nın ihracatını artıran bir tahıl anlaşmasına aracılık ettiği de haberde yer aldı.
YUNANİSTAN
Yunan medyasının “Liberal” gazetesi, İstanbul müzakerelerini “Erdoğan bölgesel bir oyuncu haline geliyor ve Atina yeni bir senaryoyla karşı karşıya” başlığıyla duyurdu.
Donald Trump’ın yeniden ABD Başkanı olmasıyla Türkiye’nin fırsat yakaladığına dikkat çekilen haberde, “Ukrayna-Rusya görüşmeleri İstanbul’u global diplomasinin merkezine taşıdı.” ifadesi kullanıldı.
Ayrıca, Türkiye’nin önceki dönemde Avrupa ile İran arasındaki nükleer görüşmelere ve NATO Dışişleri Bakanları toplantısına ev sahipliği yaptığı vurgulandı.
Yunanistandaki Ta Nea gazetesinde ise Miçotakis’in İtalya ziyaretinin eleştirildiği, Erdoğan’ın savunma sanayisi gibi konularda avantaj kazandığı belirtildi.
Yazıda, Erdoğan’ın daha ciddi konularla ilgilenip tüm dikkatleri üzerine çektiği ifade edilirken, İstanbul’daki görüşmelere yönelik haberlerin büyük bir yankı uyandırdığı ifade edildi.
AZERBAYCAN
Azerbaycan merkezli medya kuruluşu Caliber, barış görüşmelerini “Türkiye’nin küresel arabuluculuk rolü” olarak değerlendirdi.
Türkiye’nin uluslararası arabulucu olarak artan etkisinin, delegasyonların İstanbul’da bir araya gelmesiyle yeniden ön plana çıktığı belirtildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem Ukrayna hem de Rusya’yı ziyaret eden tek NATO lideri olduğuna dikkat çekildi ve Türkiye’nin güvenilir bir arabulucu statüsünün güçlendiği vurgulandı.
Diğer bir Azerbaycan medya kuruluşu olan Azernews, “Türkiye, Erdoğan’ın diplomasi altında küresel arabulucu olarak öne çıkıyor” başlığıyla dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aktif dış politikasıyla birçok uluslararası krizde kilit rol oynadığı ifade edildi.
ALMANYA
Alman Welt gazetesinde Erdoğan’ın, savaş başladığından beri kendisini arabulucu olarak konumlandırdığı belirtildi.
İstanbul’da iki tarafın masaya oturmasının sembolik bir başarı olduğu ifade edilen haberde, Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğünden yana olduğu, fakat Rusya’ya yaptırım uygulamadığı ifade edildi.
Ankara’nın Avrupa’nın güvenlik mimarisini etkilemek istediği belirtilirken, Erdoğan’ın Türkiye’yi yeni bir diplomasi merkezi haline getirmeye çalıştığı vurgulandı.
Berliner Morgenpost ise, Ukrayna savaşındaki arabuluculuk işini diğer ülkelerin de yapmak istemesine rağmen Türkiye’nin tekrar müzakere ortamı sağlamasının önemli bir başarı olduğunu belirtti.
Haberde, Türkiye’nin tarih boyunca bu ölçekte bir başarıyı elde edebilmesinin başka bir örneği olmadığı ifade edildi.
BELÇİKA
Belçika basınında müzakerelere ilişkin birçok yayın yapıldı. Flamanca yayın yapan kamu televizyonu VRT, gelişmeleri Dolmabahçe’den yaptığı canlı yayınla aktardı.
Fransızca yayın yapan RTBF, görüşmelere ait sık sık güncellemeler paylaşarak, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın “derhal ateşkes” çağrısını ön plana çıkardı.
Yüksek tirajlı Le Soir gazetesinde, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkesinin müzakerelerin yeniden merkezi haline geldiği” ifadesi kullanıldı.
BOSNA HERSEK
Bosna Hersek’in Klix haber portalı ise İstanbul müzakerelerini, “İstanbul tarihi bir barış mekanı mı olacak?” başlıklı haberle okuyucularına sunarak, iki ülke temsilcilerinin 3 yıl aradan sonra bir araya geldiğini vurguladı.