Weltwoche gazetesinin, Güney Doğu Norveç Üniversitesi’nde siyaset bilimi profesörü Glenn Diesen tarafından kaleme alınan bir makale, Rusya ile Ukrayna arasındaki barış müzakerelerine dair iddiaları gündeme getirdi. İddialara göre, İstanbul’da yapılan müzakerelerin başarısızlığının sebebi, ABD ve İngiltere’nin Rusya’yı zayıflatmaktansa Ukrayna’yı kurtarmayı tercih etmesiydi. Buna rağmen, İstanbul Anlaşması adı verilen müzakerelerde Rusya ve Ukrayna arasında anlaşma noktasına gelinmişken bu sürecin ABD ve İngiltere tarafından engellendiği iddia edildi.
Makalede öne sürülen iddialara göre, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Rusya ile önkoşulsuz barış görüşmelerine hazır olduğunu açıklamış ancak ABD’nin bu görüşmelere destek vermediği belirtildi. Ayrıca, İstanbul müzakerelerinin başarısız olmasında ABD’nin, Rusya’nın tarafsızlığı elde etmek için Ukrayna’daki varlığını kullanma stratejisinin etkili olduğu ifade edildi.
Eski Alman Silahlı Kuvvetler Genel Müfettişi ve NATO Askeri Komitesi Başkanı Harald Kujat’ın, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın barış görüşmelerini sabote ettiği yönündeki açıklamaları da makalede yer aldı. Kujat’a göre, Johnson’ın Kiev’e müdahalesi sonucu barış anlaşması imzalanamadı ve savaşın devam etmesine neden oldu.
Makale ayrıca, Türkiye’nin eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun müzakereleri destekleme çabalarından da bahsetti. Ancak, Batılı devletlerin Ukrayna’yı uzun bir savaşta yorarak Rusya’yı zayıflatma hedefini kabul eden Zelensky’nin, anlaşmayı imzalamak zorunda kaldığı ifade edildi.
Son olarak, NATO’nun genişlemesi ve Ukrayna’nın NATO üyeliği konularında yaşanan anlaşmazlıkların savaşı tetiklediği belirtildi. Makalede, herhangi bir barış anlaşmasının temelinin İstanbul Anlaşması olması gerektiği ve bu anlaşmanın Ukrayna’nın tarafsızlığını yeniden tesis etmeyi ve ülkeye toprak tavizinde bulunmayı içermesi gerektiği vurgulandı.