Türkiye, Rusya-Ukrayna barış müzakerelerinin gerçekleştirilmesi konusunda arabuluculuk rolünü üstlenerek İstanbul’da önemli bir buluşma organize ediyor.
Savaşın yol açtığı büyük tahribatların ardından, İstanbul’da kurulacak müzakere masasında iki ülke için kalıcı bir çözüm yolu aranması umut ediliyor.
Ancak bu önemli görüşme, Türkiye’nin ev sahipliğindeki buluşma, Avrupa’daki savunma şirketlerinin hisse değerlerinde keskin bir düşüşe sebep oldu.
AVRUPALI SAVUNMA ŞİRKETLERİ DEĞER KAYBEDİYOR
Barış müzakerelerine ilişkin açıklamanın yapılmasının ardından Avrupa’da savunma şirketlerinin hisseleri belirgin bir düşüş gösterdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 Mayıs’ta üç yıl önce sona eren doğrudan müzakerelerin ön şart olmaksızın 15 Mayıs’ta İstanbul’da yeniden başlamasını önerdi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan bu konuda ev sahipliği yapmasını talep etti.
SAVUNMA VE HAVACILIK ENDEKSİ YÜZDE 2 GERİLEDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Türkiye’nin, Rusya-Ukrayna savaşı için adil ve kalıcı barış sağlama çabasına katkıda bulunmak amacıyla müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Ukrayna yönetiminden gelen olumlu yanıtla birlikte, uluslararası gözlerin Türkiye’nin İstanbul’da gerçekleştireceği barış görüşmelerine çevrildi.
Bu gelişmeler, Avrupa genelinde savunma hisselerinde düşüşe yol açtı. Avrupa STOXX havacılık ve savunma endeksi, son beş gün içerisinde yaklaşık yüzde 2 oranında değer kaybetti.
ALMAN SİLAH ÜRETİCİSİNİN HİSSELERİ DÜŞTÜ
Yatırımcılar, dördüncü yılına giren Rusya-Ukrayna Savaşı’nda sürdürülebilir bir barış sağlanması durumunda bölge hükümetlerinin savunma harcamalarına daha az yönelmesi gerektiğini öngörüyor.
Bu tahminler doğrultusunda Alman silah üreticisi Rheinmetall’in hisseleri, 9 Mayıs’ta 1744 euro ile zirve yaptıktan sonra yaklaşık yüzde 9 değer kaybederek 1592 euro seviyesine geriledi. Son beş günde yaşanan düşüş yüzde 3,25 olarak kaydedildi.
RHEİNMETALL’İN PİYASA DEĞERİ 70 MİLYAR EUROYU AŞTI
Ukrayna-Rusya savaşı ve ABD’deki siyasi gelişmeler, Avrupa’daki hükümetlerin savunma bütçelerini daha fazla artırma yönünde adımlar atmasına neden olurken, Leopard 2 tank üreticisi Rheinmetall’in hisse değeri savaşın başlamasından bu yana yüzde 1400’den fazla artış gösterdi.
Rheinmetall’in toplam piyasa değeri, hisse değerinin yükselmesiyle birlikte 70 milyar euroyu aşarak Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi Volkswagen’i geçmeyi başardı.
ŞİRKETLER DEĞER KAYBETMEYİ SÜRDÜRÜYOR
İsveçli savunma şirketi Saab, son beş günde yüzde 6,15, Fransız Thales şirketi yaklaşık yüzde 5, İngiliz BAE Systems yüzde 2 ve İtalyan Leonardo hisseleri ise yüzde 5 değer kaybetti.
Eurofighter için sensör sistemleri üreten Alman Hensoldt’un hisseleri ise yaklaşık yüzde 4 geriledi. Öte yandan Fransız firma Safran ve İngiliz Rolls-Royce hisseleri sırasıyla yüzde 1 kazanç sağlarken, Avrupa merkezli çok uluslu havacılık firması Airbus’ta hisse değeri neredeyse sabit kaldı.
Avrupa’daki savunma şirketlerinde yaşanan bu düşüş, Asya ve ABD’deki savunma şirketlerinin hisse performanslarına da yansıdı. F-35 üreticisi Lockheed Martin Corporation, yatırımcısına yüzde 2,51 kaybettirdi.
UKRAYNA VE RUSYA SAVAŞI VE SİLAH ÜRETİCİLERİ
Rusya-Ukrayna Savaşı ile artan güvenlik tehditleri, başta Avrupa’da olmak üzere liderlerin savunma yatırımlarını artırma kararı almasına yol açtı.
Avrupa ülkelerinin savunma bütçelerine yönlendirdiği artış, savunma sanayii ve havacılık firmalarının hisselerinde hızlı yükselişlere yol açmıştı. Donalt Trump’ın ABD başkanı seçilmesinin ardından Avrupa, savunma ve güvenlik politikalarındaki yaklaşımlarını revize etmeye başladı.
Trump’ın göreve gelmeshinin ardından ABD ile Ukrayna arasında yaşanan gerginlikler, ayrıca Avrupa ile ABD’nin ekonomik ve savunma politikalarında ayrışmalara yol açtı.
AVRUPA SAVUNMA HARCAMALARINI ARTIRMA YOLUNA GİDİYOR
ABD ve Rusya arasındaki Ukrayna müzakerelerinde dışlanan Avrupa’nın siyasi liderleri, Avrupa Birliği içerisinde sürdürülebilir bir savunma planı oluşturmak amacıyla çalışmalar yürütmeye başladı.
Başkan Trump’ın Avrupa’nın askeri harcamalarını artırması gerektiği yönündeki söylemleri sonrasında Avrupa’daki silah üreticilerinin hisseleri yükselmişti. Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından envanterde oluşan boşluklar ve ABD ile yaşanan gerilim, Avrupa ülkelerini savunma sanayisinde daha fazla harcama yapmaya yönlendirmektedir.