ABD Başkanı Donald Trump, dün diğer ülkelere karşı eşit tarifeler uygulama niyetini duyurmuş, bu gelişmeye paralel olarak Avrupa Birliği (AB) ile arasında planlanan tarifelerin oranını da yüzde 20 olarak belirlemiştir. Bu durum, İtalya’da tepkiyle karşılandı.
“AB’YE YÖNELİK GÜMRÜK TARİFELERİ GETİRİLMESİ YANLIŞ BİR TEDBİR”
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, “ABD’nin AB’ye yönelik gümrük tarifeleri uygulamasını yanlış bir adım olarak nitelendiriyorum. Bu uygulama hiçbir tarafın çıkarına değildir.” şeklinde görüş belirtti.
Ticaret savaşlarının doğurabileceği risklere dikkat çeken Meloni, şunları ifade etti:
“ABD ile taraflar olarak bir anlaşmaya ulaşmak için elimizden geleni yapacağız. Çünkü bir ticaret savaşının kaçınılmaz olarak Batı’yı zayıflatacağı ve diğer global aktörlerin yararına olacağına inanıyoruz. Her durumda, İtalya’nın ve ekonomisinin çıkarlarını koruyarak, diğer Avrupa ortaklarımızla istişare halinde hareket edeceğiz.”
“BU HEM ABD HEM DE AVRUPA VATANDAŞLARINA ZARAR VERECEKTİR”
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, ABD ile gümrük tarifeleri savaşından kaçınmanın önemine değindi. “Bu durum hem ABD hem de Avrupa vatandaşlarına zarar verecektir. AB ile Avrupa’daki ortaklarımızla durumu değerlendirmek ve ortak bir yanıt oluşturmak için çalışmalara başladık. Diyaloğa dayalı pragmatik bir yaklaşım benimsemek gerekiyor.” dedi.
Tajani, açıklamalarına şöyle devam etti:
“ABD’nin endişelerini dikkate alan, ancak Avrupa’nın meşru çıkarlarını da koruyan sağlam ve yapıcı bir müzakereye ihtiyaç duyulmaktadır. Hükümetimiz, İtalya’nın üretim yapısını zayıflatmadan, ihracat eylem planı çerçevesinde ürünlerimizin satış pazarlarını çeşitlendirmeye yönelik çalışmalar yapacaktır.”
ABD’DEN KARŞILIKLI TARİFELER
Başkan Trump, ABD’nin diğer ülkelerle karşılıklı tarifeler uygulayacağını ve temel tarife oranını yüzde 10 olarak belirleyeceğini duyurmuştu.
Trump’ın imzaladığı kararname doğrultusunda, ABD’nin birçok ticaret partnerine tarife uygulaması öngörülmektedir. Bu kapsamda, Çin’e %34, Avrupa Birliği’ne %20, Vietnam’a %46, Tayvan’a %32, Japonya’ya %24, Hindistan’a %26 ve Türkiye’ye %10 oranında karşılıklı tarife uygulanması planlanıyor.