74 yaşındaki Mehmet Şinasi Ünal, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle doktora gitme kararı aldı. Ünal, nefes darlığı, çabuk yorulma, karın ve bacaklarda şişlik şikayetleriyle hastaneye başvurdu ve burada hızla tüm gerekli testler yapıldı. Test sonuçları neticesinde, Ünal’a triküspit kapak yetmezliği teşhisi kondu.
Ünal, yaklaşık üç ay önce benzer belirtilerle farklı hastanelere başvurmuştu. Geçmişteki tıbbi değerlendirmelerde triküspit kapağında ileri derecede kaçak tespit edilmişti. Ancak, doktora gittiği hastanelerde ameliyatın yüksek risk taşımadığı gerekçesiyle herhangi bir işlem yapılmamıştı.
KALBİ DURMADAN KAPAK TAMİRİ YAPILDI
Daha önce yüksek riskli olarak değerlendirilen ameliyat için umutla Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’ne yönelen Ünal, buradaki Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal ve ekibinin geliştirdiği mitralizasyon tekniği sayesinde sağlığına kavuştu. Bu özel teknik sayesinde ameliyat, küçük bir kesiden ve kalbi durdurmadan başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Ameliyatın ardından Ünal, “Çabuk yorulma, nefes darlığı gibi şikayetleri olanların vakit kaybetmeden doktora başvurması gerektiğini” vurguladı.
“ÇARESİZ GELDİ, SAĞLIKLA ÇIKTI”
Prof. Dr. Cengiz Köksal, Ünal’ın hastaneye geldiğinde yaşadığı nefes darlığı, karındaki ve ayaklarındaki şişlik sorunları hakkında bilgilere sahip olduklarını belirtti. Ünal’ın ileri yaşı ve böbrek yetmezliği nedeniyle ameliyatın yüksek risk içerdiğini anlayan ekip, kapak değişimi yerine tamir edilmesine odaklandı. Ameliyatın risklerini azaltmak amacıyla, göğüs kafesini açmadan, küçük bir kesi ile koltuk altından ve kalbi durdurmadan işlem yapılmaya karar verildi.
“MİTRALİZASYON YÖNTEMİYLE YENİDEN SAĞLIĞINA KAVUŞTU”
Prof. Dr. Köksal, Batı’daki hasta profili ile Türkiye’deki kapak hastalıklarının farklılık gösterdiğini belirtti. Türkiye’de bu tür kapak hastalıklarının büyük çoğunluğunun ateşli romatizmadan kaynaklandığına ve bu tür hastalıkların tamirinin zor olduğuna dikkat çekti. Genellikle kapak değişiminin tercih edildiğinin altını çizen Köksal, geliştirdikleri mitralizasyon yönteminin önemli bir dergide yayınlandığını ve meslektaşları tarafından yaygın olarak kullanılmaya başlandığını ifade etti.
“KALBİ DURDURMADAN GERÇEKLEŞTİRDİK”
Özellikle kalp yetmezliği ve böbrek sorunları olan hastalarda kalbin durdurulmasının hayati riskleri artıracağını belirten Prof. Dr. Köksal, “Hastamızın ameliyatını kalbi durdurmadan gerçekleştirdik. Kapağı tamir ettik, kaçak tamamen ortadan kalktı. Ameliyattan sonraki birinci haftada hastamız kendini çok iyi hissetmeye başladı” şeklinde konuştu.
“NEFES DARLIĞI ÇEKENLER VAKİT KAYBETMESİN”
Mehmet Şinasi Ünal, ameliyat sonrası yaşantısını ve hissettiklerini anlatarak, “Temmuz ayından beri nefes darlığı yaşıyordum, çabuk yoruluyordum ve geceleri uyuyamıyordum. Akciğerlerimde su toplandığı sanılıyordu; aslında sebeb