Kastamonu’da aile hekimleri tarafından sunulan hizmetlerle ilgili bilgi veren haberde, son 6 ay içerisinde 800 bin başvurunun aile sağlığı merkezlerine yapıldığı belirtiliyor. Bu başvurularla birlikte meme kanseri, kolon kanseri ve rahim ağzı kanseri gibi vakalara erken teşhis konulduğu ve tedavilerine başlandığı ifade ediliyor. Aile sağlığı merkezlerinde poliklinik hizmetleri, taramalar, aşılamalar ve aile planlaması gibi birçok önemli sağlık hizmetinin sunulduğu aktarılıyor.
2005 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan aile sağlığı merkezi uygulamasının, Kastamonu’da 2008 yılında hayata geçirildiği belirtiliyor. Kentte 53 aile sağlığı merkezi ve 124 aile hekiminin hizmet verdiği bilgisi paylaşılırken, aile hekimlerinin kişilerin sağlık problemlerini bilen ve hastalıklardan korunmaları için gerekli tedbirleri alan ikinci kişi olduğu vurgulanıyor. Her bir aile hekimliğinin kişilerin ulaşabileceği en yakın sağlık kuruluşu olduğu, koruyucu sağlık hizmetlerinin öneminin altı çiziliyor.
Kastamonu’da aile sağlığı merkezlerine yapılan 800 bin başvurudan bahsedilirken, aile hekimlerinin danışmanlık hizmeti verdiği ve koruyucu hekimliğin hasta olmadan yapılabilen önlemleri içerdiği vurgulanıyor. Hastalara rehberlik de yapan aile hekimlerinin hastalık öncesi önlemler alarak ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirdikleri ifade ediliyor. Aile hekimlerine başvurmanın ve onlarla görüşerek sağlıkla ilgili konuları çözmeye çalışmanın önemi vurgulanıyor.
Sonuç olarak, Kastamonu’da aile hekimlerinin sunmuş olduğu hizmetlerle birlikte hastanelerin yükünü azalttığı ve koruyucu hekimliğin önemine dikkat çekildiği haberde, erken teşhisin ve danışmanlığın önemi vurgulanıyor. Aile hekimlerinin kişilerin sağlığıyla ilgili en yakın sağlık danışmanları olduğu ve hastaların öncelikle onlara başvurması gerektiği aktarılıyor.