Son yıllarda konut fiyatlarındaki artışların kiralara yansımasıyla birlikte ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları artmıştır. Son 2 yılda, kira artışlarına yüzde 25 zam sınırı getirilerek bu durumun önüne geçilmeye çalışılmıştır. Ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yaptığı açıklamaya göre bu uygulamanın devam edip etmeyeceği belirsizdir. Areda Survey araştırma şirketi tarafından yapılan anket sonucuna göre, kiracıların yüzde 86’sı, son bir yılda resmi zam oranını aşan kira zamlarıyla karşılaşmıştır. Türkiye genelinde yapılan bu araştırmada, kiracıların yüzde 59’unun ev sahiplerine karşı mağdur olduğu düşüncesi hakimdir. Halkın büyük çoğunluğu (%59,5) resmi kira zam oranının uzatılmasını desteklemektedir. Ayrıca aidatlara da resmi bir sınır getirilmesi gerektiği ifade edilmektedir.
Araştırmada, kiraya verilen gayrimenkul sahiplerinin çoğunluğu kira bedelini artırırken ekonomik durum ve enflasyonun etkili olduğunu belirtmektedir. Ev sahipleri için fırsatçılık yaptığını düşünenlerin oranı yüksektir (%77,2). Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan sorunların başında kira bedeli anlaşmazlıkları gelmektedir. Türkiye’de ev sahibi olmanın artık hayal olduğunu düşünenlerin oranı da oldukça yüksektir (%77,3). Ev sahibi olmanın ekonomik bir risk taşıdığını düşünenlerin yanı sıra, konut sahibi olurken genellikle kredi çekmenin tercih edildiği görülmektedir.
Bu araştırma sonuçları, kiracı-ev sahibi ilişkilerinde yaşanan sorunlara ve konut sahipliği konusundaki zorluklara ışık tutmaktadır. Toplumun genelinde kira artışlarına ve konut maliyetlerine dair endişelerin olduğu anlaşılmaktadır. Sonuç olarak, konut piyasasındaki düzenlemeler ve politikaların gözden geçirilmesi gerektiği ve vatandaşların haklarının korunması için adımlar atılması gerektiği ortaya çıkmaktadır.