İslam Kalkınma Bankası’nın (İKB) Cezayir’in başkenti Algiers’te düzenlediği yıllık toplantıda, Birleşmiş Milletler Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Başkanı Alvaro Lario, dünya genelindeki gıda güvenliği konusunda güncel gelişmeleri aktardı.
GIDA ÜRETİMİ İŞ GÜCÜNÜ ŞEKİLLENDİRİYOR
Lario, birçok ülkede iş gücünün yarısından fazlasının gıda üretimiyle ilgili olduğunu belirterek, kırsal dönüşümün giderek daha fazla önem kazandığını ifade etti.
Bu dönüşümün, ekonomilerin çeşitlendirilmesi ve gıda güvenliğinin sağlanması adına kritik olduğunu vurgulayan Lario, yoksulluğun büyük bir kısmının kırsal bölgelerde yoğunlaştığını hatırlatarak, bu sorunların çözümü için yenilikçi yatırımlar ve program tasarımlarının hayata geçirilmesinin şart olduğunu söyledi.
GIDA ZİNCİRİ GÖZDEN GEÇİRİLİYOR
Son zamanlardaki girişimlerin yalnızca gıda üretimini değil, aynı zamanda dağıtım, pazarlama ve ihracatı da kapsayarak tarım ağırlıklı ekonomilerde yeni fırsatlar sunduğunu belirten Lario, İKB’nin Nijerya’da özel tarımsal işleme bölgelerine 500 milyon dolarlık bir yatırım yaptığını hatırlattı. Bu yatırım, gıda güvenliği, iklim değişikliği ve genel kırılganlıkla başa çıkmak amacıyla yüksek potansiyelli tarım sektörlerinde istihdam yaratmayı hedefliyor.
Kalkınma finansmanı kurumlarının genç istihdamı ve ekonomik çeşitlendirmeyi önceliklendirdiğine dikkat çeken Lario, yoksulluğun yüzde 80’inin kırsal alanlarda bulunduğunu ve bu bağlamda iş yaratma ile sürdürülebilir kalkınma için farklı yaklaşımlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Ayrıca Lario, bazı kalkınma portföylerinin üçte birini oluşturan kırılgan ve çatışmalardan etkilenen ülkelerde esnek ve duyarlı yaklaşımların gerekliliğine dikkat çekerek, “En büyük zorluklar, yoksulluğun yoğunlukta olduğu kırsal alanlarda ortaya çıkıyor ve bu durum, tasarım, yatırımlar ve bunları gerçekleştirme aşamasında ekstra çaba göstermemiz gerektiğini ortaya koyuyor.” dedi.