“`html
Kış mevsiminin etkisiyle ortaya çıkan kar fırtınaları, tipi ve rüzgarlı hava, sağlık açısından ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Özellikle halk arasında “kar körlüğü” olarak bilinen fotokeratit hastalığı, bu dönemde artış göstermektedir. Göz sağlığı uzmanları, kar fırtınası ile birlikte gelişebilen bu durumun gözlerde kızarma, batma, yanma, ağrı gibi belirtilere yol açabileceğini belirtmektedir.
Kar fırtınası ve şiddetli rüzgarlar, göz sağlığında risk oluşturan durumlar arasında yer alıyor. Uzmanlar, böyle bir durumda gözde oluşan rahatsızlıklar için ilk adım olarak doktorla iletişim kurulmasını önermektedir. Çünkü her vakada farklı bir yaklaşım ve tedavi süreci gerekmektedir.
KAR KÖRLÜĞÜ NASIL OLUŞUYOR?
Kar körlüğü, ultraviyole ışınlarının buz veya kardan yansıyarak göze verdiği hasar sonucunda meydana gelir. Bu durum, gözde ciddi hasarlara yol açabilir.
KAR KÖRLÜĞÜNÜN BELİRTİLERİ NELER?
Kar körlüğü yaşayan hastalar genellikle gözde ağrı, yanma, batma, kızarıklık, yabancı cisim hissi, sulanma ve görmede azalma gibi şikayetlerle doktora başvuruyor. Bu belirtiler, hastaların uzun süre kar ve buza baktıktan sonra ortaya çıkıyor. Ayrıca gözün en ön kısmındaki kornea ve konjonktiva dokusunda hasar oluşumu gözlemleniyor. Bu hasar sonucunda ödem, kızarıklık ve epitel tabakalarında küçük dökülmeler meydana geliyor. Bu durum, göz kaşınmasına ve dolayısıyla enfeksiyon riskinin artmasına zemin hazırlıyor.
Kar körlüğü yaşayan hastalar genellikle şiddetli göz ağrısıyla kliniğe başvuruyor. Tedavi sayesinde semptomların çoğu 2-3 gün içinde azalmakta.
TEDAVİSİ NASIL?
Hastalar genellikle şiddetli ağrıyla geldiği için ilk olarak doktorlar soğuk ve buz uygulaması yapmayı tercih ediyor. Ayrıca bol miktarda gözyaşı damlası kullanılması öneriliyor. Eğer hastada enfeksiyon var ise antibiyotik damlalar da kullanılabilir. Gözdeki epitel tabakalarının ileri derece hasarlara uğraması durumunda, genellikle gözün kapalı tutulması ya da tedavi amaçlı kontakt lens kullanılması gerekmektedir.
KAR KÖRLÜĞÜNDEN NASIL KORUNULUR?
1. UV KORUYUCU GÖZLÜK KULLANIN
Yüzde 100 UV korumalı güneş gözlükleri veya kayak gözlükleri kullanılması önerilmektedir. Yanları kapalı ya da geniş çerçeveli gözlükler tercih edilmelidir. Polarize camlar, parlamayı azaltarak daha iyi bir görüş sağlar.
2. GÖZLERİNİZİ GÜNEŞTEN KORUYUN
Eğer gözlük takma imkanınız yoksa, geçici olarak gözlerinizi kısmak ya da ellerinizle kapatarak koruyabilirsiniz. Eskimoların kullandığı gibi dar yarıklı göz koruyucular da etkili bir yöntemdir. Özellikle güneş ışınlarının en dik geldiği öğle saatlerinde (10.00-16.00 arası) açık alanlarda uzun süre kalmamaya özen gösterin.
3. KARLI ORTAMLARDA UZUN SÜRE GÖZ KORUMASIZ KALMAYIN
Kış sporları yaparken veya yüksek rakımlı yerlerde bulunurken gözlerin korunması son derece önemlidir. Karlı alanlarda bul