USD38,22
%0.3
EURO43,99
%1.16
JPY0,002722
%0.01
RUB0,465200
%0.29
CNY5,24
%0.43
GBP51,23
%0.87
EURO/USD1,15
%0.83
BIST9.317,24
%0
Petrol66,84
%-1.65
GR. ALTIN4.153,61
%1.88
BTC3.334.289,54
%2.72
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Küresel Ekonomi: Belirsizlikler ve Faiz Kararları

Küresel Ekonomi: Belirsizlikler ve Faiz Kararları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya genelinde, ABD’nin korumacı ticaret politikası ile birlikte yaşanan belirsizlikler, enflasyon ve potansiyel resesyon durumu, ekonomilerin önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Merkez bankaları, enflasyonla mücadelede kararlı adımlar atmaya devam ederken, değişebilecek ticaret stratejileri ve global ekonomik belirsizlikler karşısında temkinli bir duruş sergiliyor.

En büyük ekonomi olan ABD’nin korumacı yaklaşımının, enflasyonist baskılara katkı sağlayabileceği ve ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkileyebileceğine dair endişeler, diğer büyük ekonomilerin kararlarını da şekillendiriyor.

Mart ayında, ABD Merkez Bankası (Fed), İngiltere Merkez Bankası (BoE), Japonya Merkez Bankası (BoJ), Rusya Merkez Bankası (CBR), Çekya Merkez Bankası, Macaristan Merkez Bankası (MNB), Polonya Merkez Bankası, İsveç Merkez Bankası (Riksbank) ve Norveç Merkez Bankası, politika faizlerini sabit tutma kararı aldı.

Öte yandan, Kanada Merkez Bankası (BoC), İsvçre Merkez Bankası (SNB) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise faiz indirimine gitti.

Fed, Mart ayında politika faizini %4,25-4,50 aralığında sabit tutarak, 2023 içerisinde iki faiz indirimi yapılabileceği ihtimalini gündemde tuttu.

Para politikası kararında, “Ekonomik belirsizlikler arttı” ifadesi yer alırken, enflasyon tahminleri yukarı yönlü, büyüme tahminleri ise aşağı yönlü revize edildi. Ayrıca, bilanço küçültme hızının yavaşlayacağı belirtildi.

Açıklamalarda, son dönemde işsizlik oranının istikrarlı bir seviyede korunduğu ve iş gücü koşullarının güçlü kaldığı ifade edildi. Bunun yanında enflasyonun bir miktar yüksek kalmaya devam edeceği kaydedildi.

Fed Başkanı Jerome Powell, düzenlenen basın toplantısında, tarifelerin enflasyonun düşürülme sürecindeki ilerlemeleri geciktirebileceğini dile getirdi.

İngiltere’de de BoE, politika faizini piyasaların beklentileri doğrultusunda sabit tutma kararı aldı. BoE, yaptığı açıklamada, başkan Andrew Bailey’nin de aralarında bulunduğu 8 üyenin faiz oranını %4,5’te bırakma konusundaki görüşlerini paylaştığını belirtirken, yalnızca bir üyenin oranı %4,25’e indirme önerisinde bulunduğunu duyurdu.

Son iki yılda dezenflasyon sürecinde önemli ilerlemeler kaydedildiği vurgulandı ve bu ilerlemenin, kalıcı enflasyonist baskıları azaltmak için politika faizinin kısıtlayıcı seviyede tutulmasına olanak sağladığı ifade edildi.

Kanada’da BoC, politika faizini 25 baz puan düşürerek %2,75’e çekti. Banka, ekonomik görünümün, hızla değişen politik ortam nedeniyle olağanüstü yüksek belirsizlik taşıdığını açıkladı.

Açıklamada, “Artan ticari gerilimler ve ABD’nin uyguladığı tarifelerin, Kanada’daki ekonomik faaliyetlerin hızını yavaşlatacak ve enflasyonist baskıları artıracağı” belirtildi.

2025’in ilk çeyreğinde Kanada ekonomisinin büyümesinin, “ticaret çatışmasının” olumsuz etkisiyle yavaşlamasının beklendiği kaydedildi. Son anketler, tüketici güveninde belirgin bir düşüşe ve şirketlerin yatırımlarını erteleme veya iptal etmesine işaret etti.

İsviçre’de SNB, politika faizini tahminler doğrultusunda 25 baz puan indirdi. Açıklamada, enflasyon görünümünün yakından izlendiği belirtilerek, faiz ayarlamalarının düşük enflasyonist baskılar göz önüne alınarak yapıldığı ifade edildi.

TCMB ise, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan düşürerek %42,50 seviyesine çekti. Duyuruda, enflasyonun ana eğiliminin ocak ayındaki artışın ardından şubat ayında gerilediği bilgisi verildi.

Öncü verilerin, bu olumlu görünümün yılın ilk çeyreğinde de devam ettiğini ima ettiğini aktaran TCMB, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının iyileşme eğilimi gösterdiğini belirtti.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) ise Mart ayında faiz oranlarını %0,50 seviyesinde sabit tutmayı tercih etti. Yapılan açıklamada, Japonya ekonomisinde kısmi zayıflık olsa da orta düzeyde bir toparlanmanın yaşandığı ifade edildi.

Rusya Merkez Bankası (CBR) da politika faizini %21 seviyesinde tutma kararı aldı. Banka, enflasyonist baskının azaldığını ancak hala yüksek seyrettiğini vurguladı.

Çekya Merkez Bankası, faiz oranını sabit tutma kararı alırken, Macaristan Merkez Bankası da piyasa beklentilerini karşılayarak faizini değiştirmedi. Polonya Merkez Bankası ise faiz oranını %5,75 seviyesinde bıraktı.

İsveç Riksbank, indirimlere ara vererek politika faizini %2,25 olarak sabit tutma kararı aldı. Norveç Merkez Bankası da faiz oranını %4,50 seviyesinde korudu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_ok_yi
Çok İyi
Küresel Ekonomi: Belirsizlikler ve Faiz Kararları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

MegaOnHaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!