Birçok bölgede etkili olan zirai don, kayısı üretim merkezi olan Malatya’da büyük hasarlara yol açtı. Yıllık üretimde dünya kuru kayısı lideri konumundaki Malatya, 2 milyona yakın kayısı ağacına ev sahipliği yapıyor. 12 Nisan Cumartesi günü, kar yağışı ve sonrasında yaşanan zirai don, meyvelerin önemli bir kısmını etkiledi.
Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, yaşanan don olayının kayısı ağaçlarının meyve tutum sürecinde gerçekleştiğine vurgu yaptı. Çiçek, şöyle konuştu:
“Fonolojik olarak küçük meyve ya da çiçek sonrası dönemde olan ağaçlar, düşük sıcaklık nedeniyle ciddi hasar gördü. Malatya genelinde verim kaybı büyük. Sadece meyve değil, ağaçların sürgünlerinde ve yapraklarında da yanmalar meydana geldi. Bu durum, ilerleyen yıllarda ağaç gelişimini olumsuz etkileyebilir.”
Çiçek, yaklaşık 950 bin dekarlık kayısı üretim alanında zararın genel olarak gözlemlendiğini belirtti. Hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Çiçek, önümüzdeki günlerde daha net bir tablonun elde edileceğini kaydetti. Ayrıca, tarım sigortası yaptıran üreticilere başvurarak hasar tespiti sürecini başlatmaları konusunda çağrıda bulundu.
“Ağaçların fizyolojik yapısı da etkilendi”
Çiçek, sadece kayısıda değil, ceviz, kiraz, elma, armut ve üzüm bağlarında da benzer zararların tespit edildiğini belirtti ve ekledi:
“Don olayının etki alanı geniş. Hasar sadece ürünle sınırlı kalmadı, ağaçların fizyolojik yapısı da etkilendi. Önümüzdeki günlerde zararın boyutu daha net ortaya çıkacak.”
“74 yaşındayım böyle bir afet görmedim”
Yakınca mahallesinde kayısı yetiştiriciliği yapan Abdulkadir Keklik, bugüne kadar bu denli büyük bir don afetinin yaşanmadığını ifade ederek, bahçesindeki kayısı ve diğer meyve ağaçlarının büyük zarar gördüğünü aktardı. Bahçesinde 5 kez ilaçlama yaptığını ve 6’ncı defa hazırlık yaptığı sırada don olayının gerçekleştiğini belirten Keklik, şunları söyledi:
“74 yaşındayım, böyle bir afet görmedim.”