USD38,65
%0
EURO43,84
%0.27
JPY0,002703
%0
RUB0,479800
%-0.15
CNY5,35
%0.33
GBP51,67
%0.22
EURO/USD1,13
%0
BIST9.074,62
%-0.66
Petrol60,95
%-0.05
GR. ALTIN4.189,53
%0.16
BTC3.757.495,87
%0.45
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Malatya’da Don Felaketi Kayısıları Vurdu!

Malatya’da Don Felaketi Kayısıları Vurdu!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özcan, Malatya’da etkili olan zirai donun kayısı üretimi üzerinde ciddi olumsuz etkiler yarattığını belirtti. Yaşanan bu felaketin yalnızca üreticileri değil, şehrin genel ekonomik yapısını da olumsuz etkileyerek, 500 milyon doları aşan bir gelir kaybına sebep olduğunu ifade etti. Kayısı üretiminin istihdam açısından büyük bir rol oynadığına dikkat çeken Özcan, bölgedeki tüm illerin bu durumdan etkilendiğini söyledi.

Üreticiler ve ihracatçılar için zararın azaltılması amacıyla bir dizi önlem alınmasını beklediklerini vurgulayan Özcan,

“Bir üretici, 12 aydır bakımını yaptığı bir ağaçla ilgileniyor ve aynı zamanda bir yıl daha bakım yapmayı planlıyor. Bu süreç içerisinde ekonomik giderlerinin karşılanması büyük önem taşıyor. Ağaç, olağan dışı bir zarar gördüğü için ekstra bakım gereksinimi ortaya çıkacaktır. Bu nedenle, hızlı bir şekilde en azından gübre ve mazot gibi zorunlu giderleri karşılayacak nakdi yardımın yapılmasını talep edeceğiz. Ayrıca, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borçların faizsiz bir şekilde ertelenmesi önemlidir. Daha önceki krizlerde sağlanan ötelemelerin yanı sıra, şu anda faiz mağduriyetinin yaşanmaması adına önlemler alınmalıdır. Deprem dönemindeki KOSGEB uygulamaları örnek alınarak, en az bir yıl faizsiz ve iki yıl geri ödemeli uzun vadeli kredi imkanı sunulabilir. Sulamada yaşanan problemler ve enerji maliyetleri için önemli desteklerin sağlanması şart”

diye konuştu.

Özcan, TARSİM sigorta poliçesinin temel amacının Türkiye’deki tarım ürünlerini bu tür doğal afetlerden korumak olduğunu belirtti.

“Ancak, hem poliçe yaptırmama durumu söz konusu, hem de TARSİM’in mevcut yönetmeliği Türkiye’nin karşılaştığı iklim değişikliklerine uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, TARSİM sigortasının DASK gibi zorunlu hale dönüşmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Mevcut yapısıyla ve inceleme metotlarıyla TARSİM, üreticilerin zararlarını telafi edebilecek bir plan oluşturmuyor. Bu konuda üreticilerin ciddi bir rahatsızlığı var. Bölgesel olarak değerli ürünler üreten illerin milletvekilleriyle birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı ile TARSİM’de ayrıntılı bir çalışma yapılmasını istiyoruz. Bu durum, bir fırsata dönüşebilir”

şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_ok_yi
Çok İyi
Malatya’da Don Felaketi Kayısıları Vurdu!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

MegaOnHaber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!