CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya Ticaret Borsası’nı ziyaret ederek, Malatya’da son günlerde yaşanan zirai don ve kayısıların durumu üzerine açıklamalarda bulundu.
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Türkiye genelinde tarım ürünlerinin ciddi zararlar gördüğü bir doğal afetin yaşandığını belirtti. Özcan, Malatya’nın en çok etkilenen illerden biri olduğunu vurgulayarak,
“Malatya son zamanlarda birçok doğal afetle karşılaştı; ancak bu seferki, tarımsal alanda en büyük felaketlerden biri. 2014’te benzer bir durumla karşılaşmıştık ama şu anda elimizde arpa ve buğday dışında hiçbir ürün kalmadı”
ifadelerini kullandı.
Özcan, Malatya’nın 2020 depreminden bu yana 6 Şubat 2023 depremini de yaşadığını hatırlatarak, zirai donun tarım ürünlerinde ekonomik bir çöküşe yol açtığını dile getirdi.
Malatya’nın ekonomik yapısına büyük etkisi olacak duruma dikkat çeken Özcan, şunları söyledi:
“Bu sadece üreticilerin maruz kaldığı bir durum değil, şehrin ekonomik yapısını da etkiliyor. Mevcut kayısı üretiminin yanı sıra tüm istihdam üzerindeki etkileri de büyük. Hem üreticilerin hem de esnafın yaşadığı sıkıntıların en aza indirgenmesi için acil önlemler gereklidir.”
Ağbaba, Malatya’nın tarihin en büyük felaketlerinden birine maruz kaldığını belirtti. Deprem bölgesi olan Malatya’nın, diğer bölgelere göre iki kat daha fazla zarar gördüğünü ifade eden Ağbaba,
“Şu anda toparlanamamış bir şehir görüntüsü var. Hala depremin etkileri geçmedi; üreticimiz ve esnafımız büyük kayıplar yaşadı. Kimi evini, kimi iş yerini, kimi kayısını, kimi ise hayvanını kaybetti. Bu zirai don durumu, Malatya’yı daha derin bir krize sürükleyecek”
diye ekledi.
Çiftçilerle sahada bir araya geldiklerini ve onların sıkıntılarını dinlediklerini aktaran Ağbaba, şunları açıkladı:
“Eskiden ‘Yemeye bile yok’ derlerdi, şimdi yemek için bile kayısı kalmadı. Sadece kayısı değil; kiraz, elma, armut, badem ve ceviz de etkilendi. Gelecek yıl ürün olmayacağı korkusu da var. İki yıl sürecek zor bir dönem kapıda. TARSİM sigorta oranları %15 civarında, bu da yetersiz. TARSİM’in kapsamının genişletilmesi gerekiyor. Büyük zararlar var ve geçmişte yapılan masraflar borçla gerçekleştirildi. Bu borçlar ödenemeyeceği gibi, kayısıya yönelik masraflar da etkili olmuyor. Malatya çok daha büyük kayıplarla yüzleşiyor. Yardım alanlarının yalnızca TARSİM ile sınırlı kalmaması gerekiyor. Tüm çiftçilere nakdî destek sağlanmalı.”
Deprem sonrası ayakta kalmak için birlikte hareket edilmesi gerektiğini belirten Ağbaba, Malatyalıların, “İkinci bir depremi yaşıyoruz, ölümüz yok ama evimiz yıkıldı” dediğini aktardı. Ağbaba, şehrin sorunlarını çözmek adına herkesin bir araya gelmeye hazır olduğunu vurguladı.
“Malatya için birleşmeyeceğimiz hiçbir kimse ya da kurum yok. Altı milletvekilinin bir arada hareket etmesi gerekiyor. Siyasi düşünceleri bir kenara bırakmalıyız; Malatya’nın zararlarını karşılayarak şehri yeniden ayağa kaldırmalıyız. Bu konuda her şeye hazırım.”
Ağbaba, zirai don ile ilgili bir araştırma komisyonu kurulmasına da ihtiyaç duyulduğunu belirterek,
“Bütün siyasi partileri kapsayan bir araştırma komisyonu oluşturulmalıdır. Bu teklifimizi meclise sunacağız. Hızlı bir şekilde kurulacak olan komisyon, bölgeyi ziyaret edip çözüm önerileri sunmalıdır. Bu zararın tüm Türkiye’ye duyurulacağına inanıyorum. Malatya’da yaşanan 500 milyon dolarlık zarar çok hızlı bir şekilde tespit edilmelidir.”