Melek yatırımcılar, başlangıç aşamasındaki işletmelere sermaye sağlayan bireyler olarak tanımlanmaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, Haziran 2013’ten bu yana melek yatırımcılar, girişimlere 44 milyon lira civarında sermaye sağlamıştır. Bireysel katılım sermayesi sistemi ile ilgili mevzuat Haziran 2012’de çıkarılmış, uygulaması ise Şubat 2013’te başlamıştır. Sistemin faaliyete geçmesiyle birlikte, Haziran 2013’te ilk yatırım gerçekleştirilmiştir.
Bu tarihten itibaren toplamda 1.098 melek yatırımcı lisansı düzenlenmiştir ve bunlardan 603’ü hala aktif durumdadır. Lisans başvurularının çoğunluğu, yüksek gelir veya servete sahip bireylerden oluşmaktadır. Ayrıca yatırım yapılan şirketlerin %47’si 5’ten az ortaklıdır. Türkiye’de melek yatırımlarıyla ilgili olarak 2013’ten bu yana 80 yatırım gerçekleşmiş ve 233 yatırımcı toplamda 43 milyon 946 bin lira sermaye aktarmıştır.
Son bir yılda 4 yatırımcı 17 girişime 5,2 milyon liralık sermaye sağlarken, bu yılın ilk 9 ayında 18 yatırım için 36 melek yatırımcıdan 11 milyon 171 bin lira sermaye transferi yapılmıştır. Bu yatırımların çoğunluğu İstanbul merkezli firmalara yapılmıştır, ancak Konya, Bursa, Kocaeli, Kırıkkale, İzmir ve Ankara gibi diğer şehirlerde de yatırımlar gerçekleştirilmiştir.
Melek yatırımcıların en fazla sermaye aktardığı sektörler arasında bilgisayar programlama ve danışmanlık ile bilgi teknolojisi ve bilgisayar hizmet faaliyetleri yer almaktadır. Bireysel katılım yatırımcıları, lisans ve yatırım başvurularını yapabilmek için Bakanlık tarafından akredite edilmiş ağlar üzerinden başvuruda bulunmaktadır.
Sistemde toplamda 18 adet akredite ağ bulunmaktadır ve bunların çoğu İstanbul merkezlidir. Diğer akredite ağlar ise Antalya, Diyarbakır, İzmir, Kayseri, Ankara, Elazığ ve Bursa gibi farklı şehirlerde faaliyet göstermektedir. Melek yatırımları, Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin büyümesine katkı sağlayarak ekonomiye olumlu etkilerde bulunmaktadır.