Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 50’de sabit bırakıldığını açıkladıktan sonra sıkılaşma doğrultusunda alınan ek tedbirleri duyurdu. TL mevduat ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında zorunlu karşılık oranlarını artırdı. Yabancı para kredilerine aylık yüzde 2 büyüme sınırı getirildi ve sırını aşan kredi tutarı kadar TL’nin bloke edileceği bilgisi paylaşıldı.
İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Öğretim Görevlisi olan bankacılık ve sigortacılık uzmanı Korkmaz Keskendir, Merkez Bankası’nın sıkılaşma adımlarını olumlu değerlendiriyor. Sıkılaştırma programının destekleneceğini belirten Keskendir, Merkez Bankası’nın bu adımlarının TL mevduatı destekleyeceğini, KKM hesaplarındaki düşüşü hızlandıracağını ve döviz kredilerindeki artışı sınırlayacağını ifade etti. Ayrıca, enflasyonda belirgin bozulma görülürse para politikasının sıkılaşacağını belirtti.
Merkez Bankası’nın aldığı ek tedbirlerin vatandaşa nasıl yansıyacağını anlamak için Keskendir’e sorular yöneltildi. TCMB’nin faiz kararını yorumlayan Keskendir, faiz oranlarının yükseltilmesinin kredi faiz oranları ve mevduat faiz oranlarını da artıracağını belirtti. Yatırımların artması için finansal okuryazarlık oranının artırılmasının önemine vurgu yaptı. Gelişmiş ülkelerin finansal sistemlerini örnek alarak ülkedeki yatırımların ve finansal okuryazarlığın geliştirilmesi gerektiğini açıkladı.
TL mevduat ve KKM hesaplarında zorunlu karşılık oranlarının artırılmasının sıkılaşma politikaları çerçevesinde atılmış bir adım olduğunu belirten Keskendir, bu adımın ülke ekonomisi için olumlu bir gelişme olduğunu ve hisse senedi piyasalarına olan ilginin arttığını ifade etti. Sonuç olarak, Merkez Bankası’nın ek tedbirleriyle finansal piyasaların dengeye oturması ve ekonomik istikrarın sağlanması hedeflenmektedir.