Türkiye’nin, İsrail ile olan ticari ilişkilerini durdurma kararı sadece bölgede değil tüm dünya genelinde büyük yankı uyandırdı. Bu adım, diğer Müslüman ülkeler arasında da benzer kararların alınmasına öncülük ediyor. Türkiye’nin Gazze’deki insani yardım çabalarıyla tanınması, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın 15. Zirvesi’nde de dikkat çekti. Bu durum diğer ülkeleri de benzer adımlar atmaya teşvik etti. Türkiye’nin yaptırımlarından etkilenen 5 Müslüman ülkenin, İsrail limanlarından yük taşıyan gemilere kendi limanlarında yanaşma yasağı getireceği bildirildi.
İslam İşbirliği Teşkilatı, Lübnan, Suriye, Ürdün, ve Mısır gibi İsrail ile sınır paylaşan ülkeleri bünyesinde barındırıyor. Bu ülkeler Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Irak, ve İran gibi önemli ticaret ülkelerini içeriyor. Bu ülkelerin limanları, İsrail’e uzak doğudan gelen ürünlerin taşınmasında önemli bir rol oynamaktadır. Türkiye’nin aldığı kararlar, İsrail’de ticaretin durmasına yol açacak gibi görünüyor.
İsrail’e yapılan saldırılar ve Türkiye’nin uyguladığı yaptırımlar endişeli bir bekleyişe neden oldu. Ayrıca Türkiye’nin bu adımları, ABD ve Avrupa medyası tarafından da yakından takip edilmektedir. 53 farklı ürün grubunu İsrail’e satmayı durduran Türkiye’nin bu politikaları, ekonomi ve siyaset alanında büyük etki yaratmıştır.
İsrail’in Afrika ile ilişkilerini güçlendirmeye yönelik girişimleri, Gazze’deki olaylarla sekteye uğramış gibi görünmektedir. 2016’da başlayan Afrika açılımı, Golan’daki işgal ve Kudüs kararı gibi olaylarla sekteye uğramıştır. Bu durum, İsrail’in Afrika ile kurduğu stratejik ilişkileri olumsuz etkilemiştir. Afrika limanlarının İsrail’e kapatılması, Tel Aviv yönetimini zor durumda bırakabilir. İsrail’in Gazze’deki politikaları, Afrika planını tamamen çökertmiş gibi görünmektedir.