Kastamonu’da yaşanan bir kaza sonucunda 63 yaşındaki Aliye Çetin, odun toplarken dengesini kaybederek düştü. Bu düşme sonucu, sağ omzunda çıkma ve ağrı şikayetleri ile hemen hastaneye kaldırıldı. Uzman doktorlar, başarılı bir muayenenin ardından Çetin’in sağ omzunun çıktığını ve buna ek olarak kemikte çökme nedeniyle tendonlarında yırtık oluştuğunu tespit etti.
Çetin’in tedavisi için Ortopedi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Recep Taşkın, Kastamonu’da ilk kez uygulanan kapalı yöntemle ‘remplissage prosedürü’ (doldurma) uygulamasını gerçekleştirdi. Bu özel teknik sayesinde, omuzundaki hasar geri kazandırılarak sağlığına kavuşturuldu.
Gerçekleşen ameliyat sonrası, Aliye Çetin’in ağrıları dindirilmiş ve hareket kısıtlılığı ortadan kaldırılarak hastaneden taburcu edilmesi sağlandı. Dr. Taşkın, hastanın sağlık durumu hakkında detaylar verdi:
“Hastamız odun toplarken dengesini kaybederek düştü ve sağ omuzunda şiddetli ağrı ile hareket kısıtlılığı ile acil servise başvurdu. Acil müdahalemizle, çıkan omzunu yerine yerleştirdik. Ancak yapılan takiplerde, omuz çıkığının eklemde geçici bir yer değişimi olmadığını, aynı zamanda yumuşak doku ve kemik yapılarında ciddi hasarların meydana geldiğini tespit ettik.”
Dr. Taşkın, MR görüntülemesi ve diğer tetkiklerden sonra, omuzun ön kısmında eklem kapsülü ve labrumda yırtık olduğunu belirtmiştir. Bu tür çoklu yaralanmaların tedavisinin, omuzun stabilitesini sağlamak ve ilerleyen dönemlerde tekrar çıkan omuz problemlerini önlemek için cerrahi müdahale gerektirdiği açıktır. İlgili tedavi için kapalı omuz ameliyatı planlandı ve genel anestezi altında yaklaşık 1,5 saat süren başarılı bir operasyon gerçekleştirildi. Bu cerrahi müdahalede, omuzundaki hem yumuşak doku hem de kemik hasarının onarımında remplissage prosedürü (doldurma) uygulandı.”
Operasyon sonrası, hastanın ağrıları kontrol altına alındı ve omuz hareket açıklığını koruyabilmesi için özel bir rehabilitasyon programı başlatıldı. Dr. Taşkın, ameliyat sonrası herhangi bir komplikasyon yaşanmadığını ve hastanın rehabilitasyon sürecinde, üç hafta boyunca omzunu destekleyici bir askı kullanmasının önerildiğini ifade etti. Ayrıca, kontrollü hareketlerle rehabilitasyon sürecine başlanması gerektiğinin altını çizdi.
Aliye Çetin’in, günlük yaşamına daha hızlı bir dönüş yapabilmesi için kapsamlı bir fizyoterapi programının planlandığı bildirildi. İlgili sağlık kontrolleri başarıyla tamamlanarak, hastamız hastaneden taburcu edildi. Bu vaka, uygulanan yeni tedavi yöntemlerinin önemini ve etkilerini bir kez daha gözler önüne serdi.