Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, ülke genelinde meydana gelen orman yangınlarıyla etkin bir şekilde mücadelenin sürdüğünü, hem kara hem de hava unsurlarının yoğun çaba sarf ettiğini duyurdu. Riskli bölgelerdeki ekip ve ekipman takviyelerinin de kesintisiz olarak devam ettiği belirtiliyor.
İletişim Başkanlığı, sosyal medya hesabı üzerinden orman yangınlarıyla ilgili yürütülen mücadele çalışmalarına dair bir açıklamada bulundu.
“TÜM KOORDİNASYON TİTİZLİKLE YÜRÜTÜLMEKTEDİR”
Yapılan açıklamada, Türkiye’nin orman yangınlarına müdahale kapasitesi hakkında bilgiler verildi. Parafraz edilen ifadelerde, “Orman yangınlarıyla mücadelede kara ve hava unsurlarımız azami gayretle görev yapmaktadır. Riskli bölgelerdeki ekip ve ekipman takviyeleri ise kesintisiz bir biçimde sürdürülmektedir. Saha çalışmaları anlık olarak izlenmekte olup, tüm koordinasyon Orman Genel Müdürlüğü tarafından titizlikle yürütülmektedir.” denildi.
YANGIN GÖZETİMİNDE 14 İHA AKTİF GÖREV ALIYOR
Açıklamada hava unsurlarının yangınla mücadeledeki su atma kapasitesinin 2002 yılında 73 ton olduğu, 2025 yılı itibarıyla bu rakamın 27 uçak ve 105 helikopterle 438 tona ulaştığı ifade edildi. Yangın tespit süresinin, yapay zeka destekli sistemler aracılığıyla 2 dakikaya düşürüldüğüne de dikkat çekildi.
Türkiye’nin İnsansız Hava Araçları (İHA) kullanımında Avrupa’da birinci, dünyada ise ikinci sırada olduğu bilgisi verilirken, yangın gözetiminde 14 İHA’nın aktif bir şekilde görev aldığı bildirildi.
131 BİN KİŞİ GÖNÜLLÜ OLARAK ÇALIŞIYOR
Orman yangınlarına müdahale için 8 bin 500 yeni personelin görevlendirildiği, 25 bin ‘orman kahramanı’ ve 131 bin gönüllünün bu çalışmalara katıldığı açıklandı.
Açıklamada, kara araçları ve ekipmanları arasında bulunan arazöz ve su ikmal araçlarının sayısının 2002 yılında 637 iken, 2025 yılında 1786’ya yükseldiği belirtildi. Ayrıca, 831 iş makinesi ile 2 bin 742 ilk müdahale aracının da göreve hazır olduğu; 23 yıl içinde yangın göletleri ve havuzlarının sayısının ise 4 bin 796’ya ulaştığı kaydedildi.