Katolik dünyası bugün yas içinde.
Bir süre solunum yolu rahatsızlıklarıyla mücadele eden Papa, 21 Nisan’da 88 yaşında hayata veda etti.
Katoliklerin ona son saygılarını sunabilmesi amacıyla naaşı, üç gün boyunca Aziz Petrus Bazilikası’nda ziyaretçilerine açık tutuldu. Cenaze töreni bugün başladı.
SONSUZ YAŞAMA UĞURLANAN BİR LİDER
Katolik Kilisesi’nin 266. lideri olan Papa Francis, Hristiyan inancına göre sonsuz yaşama uğurlandı.
Francis için Aziz Petrus Meydanı’nda gerçekleştirilen ayin, naaşının tören alanına taşınmasıyla yerel saatle 10.00’da (TSİ 11.00) başladı.
“HALKIN ARASINDA BİR PAPA OLDU”
Cenaze merasimine, 200’den fazla kardinal ve 700’den fazla piskopos ile rahip katıldı. Ceremoniyi Kardinaller Meclisi Dekanı Kardinal Giovanni Battista Re yönetti.
Kardinal Re, törende yaptığı konuşmada, Papa Francis için “Halkın arasında bir Papa oldu.” ifadelerini kullandı.
“HER ZAMAN BARIŞ ÇAĞRISI YAPTI”
Kardinal Re, Papa Francis’in papalığı süresince göç ve göçmenler konusundaki duyarlılığına dikkat çekti. O, ilk ziyaretini İtalya’nın en çok düzensiz göç alan adası Lampedusa’ya gerçekleştirdi.
Papa’nın, duvarlar değil, köprüler inşa etmekten yana olduğunu vurgulayan Kardinal Re, “Papa, her zaman barış çağrısında bulundu ve savaşların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini ifade etti.” dedi.
Kardinal Re, “Papa Francis, her zaman ‘Benim için dua edin’ diyerek konuşmasını tamamlardı. Şimdi, biz onun için dua etmesini istiyoruz.” diye ekledi.
ÇOK SAYIDA LİDER CENAZE TÖRENİNDE: TÜRKİYE’Yİ NÜMANY KURTULMUŞ TEMSİL ETTİ
Papa Francis’in cenaze törenine Türkiye’yi temsil eden TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş katıldı.
Törende, ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella gibi birçok uluslararası lider de yer aldı.
GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI
Cenaze merasimi nedeniyle Vatikan ve Roma’da geniş güvenlik önlemleri alındı.
Roma’da 4 bin güvenlik görevlisi görev alırken, hava sahası da cenaze töreni sırasında uçuş trafiğine kapatıldı.
EN AZ 200 BİN KİŞİ KATILDI
Vatikan Basın Ofisi, cenaze törenine 200 bin kişinin katıldığını bildirdi.
100 yıldan fazla bir aradan sonra Vatikan dışına defnedilecek ilk Papa olan Francis’in naaşı, vasiyeti gereği Roma’daki Azize Büyük Meryem Bazilikası’na defnedilecek.
100 YIL SONRA VATİKAN DIŞINA DEFNEDİLECEK İLK PAPA
Aziz Petrus Meydanı’ndaki ayinin ardından, Papa’nın cenazesi özel bir araçla yaklaşık 5 kilometre mesafedeki Azize Büyük Meryem Bazilikası’na taşınacak.
Cenaze aracının, Vatikan’dan çıktıktan sonra, Vittorio Emanuele Caddesi, Venedik Meydanı, Kolezyum ve Merulana Caddesi üzerinden Azize Büyük Meryem Bazilikası’na ulaşması bekleniyor.
Defin işleminin tamamlanmasının ardından, kabrin, pazar günü halkın ziyaretine açılacağı belirtildi.
Papa Francis’in naaşının Vatikan yerine Azize Büyük Meryem Bazilikası’na defnedilmesi, bir asırdan fazla bir süre sonra gerçekleşen bir durum olarak tarihe geçti.
Son olarak, Papa 13. Leo’nun naaşı 1903 yılında Roma’daki San Giovanni in Laterano Bazilikası’na defnedilmişti.
SELEFİNDEN AYRILIRKEN PAPALIK GÖREVİNE SEÇİLDİ
Aslen Arjantinli olan Papa Francis, 17 Aralık 1936’da Buenos Aires’te göçmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.
1958’de Kilise’ye katıldıktan sonra 2001 yılında Kardinal olarak atanmıştır.
Bergoglio’nun Papa olarak seçilme süreci, Papa 16. Benediktus’un sağlık sorunları sebebiyle görevinden ayrılması sonucunda yaşandı. 2013’te 598 yıl aradan sonra görevi bırakan ilk Papa oldu.
FRANCİS ADINI ALAN İLK PAPA
Papa 16. Benediktus, 28 Şubat 2013 tarihinde görevini resmen bıraktı. Bergoglio, 13 Mart 2013’te gerçekleştirilen Konklav’da Katolik Kilisesi’nin 266. lideri seçildi ve kendisine azizlerden biri olan Francis’in ismi verildi.
Bergoglio, Latin Amerika’dan seçilen ilk Papa olmasının yanı sıra tarihte “Franciscus” adını alan ilk Papa olma özelliğini de taşımaktaydı.