11 ayın sultanı Ramazan dönemi, İslam dünyasında oldukça büyük bir önem taşıyan bir zaman dilimidir. Bu süreçte, oruç, teravih namazı, fitre verme, mukabele okuma ve Kur’an-ı Kerim’in hatmedilmesi gibi birçok ibadet gerçekleştirilmektedir. Ramazan, Müslümanların ruhsal ve maddi anlamda ihtiyaç sahiplerine daha fazla dikkat ettikleri bir ay olarak bilinir. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından sağlanan bilgiler doğrultusunda, Ramazan ayında oruç ile ilgili en çok merak edilen konular derlenmiştir.
1- Aşı olmak veya iğne yaptırmak orucu bozar mı?
Oruç, yemek, içmek ve cinsellik gibi fiillerle bozulur. Bu nedenle gıda ya da keyif verici olmayan aşı ve enjeksiyonlar orucu bozmazken, gıda veya keyif verici özellikteki enjeksiyonlar orucu bozar. Oruçlu bireyler, ağızdan aşılananlar ve damar yoluyla gıda alanlar oruçlarını bozmuş sayılır ve bu durumda kaza borçları bulunur.
2- Oruçlu iken kan vermek ve vücuda kan almak orucu bozar mı?
Ramazan’da oruçlu olan bir kişi kan verdiklerinde orucu bozulmaz. Ancak vücuda kan almak beslenme olarak kabul edildiği için oruç bozulur.
3- Kusmak orucu bozar mı?
Kendiliğinden gelen kusma orucu bozmaz. Ancak kişi kendi isteğiyle ağız dolusu kusarsa oruç bozulur. Kustuğu için orucu bozulduğunu zanneden birinin tekrar yemek yemesi durumunda da orucu bozulur. Bu kişilerin kaza etmesi gerekir.
4- Orucu kasten bozmanın hükmü nedir?
Mazeretsiz olarak orucu kasten bozmak büyük bir günah sayılır ve kefaret gerektirir. Kefaret, 60 gün oruç tutmak ya da 60 fakiri bir gün doyurmaktır. Ayrıca bozulan orucun da kazası yapılmalıdır.
5- Ramazanda oruçluyken yolculuğa çıkan bir kimse ne yapmalı?
Sefer mesafesine gitmekte olan kişi, oruca niyet etmeyebilir. Ancak niyet ettikten sonra orucunu yolculuk sırasında bozması önerilmez. Yolculuk sebebiyle orucu bozarsa, yalnızca kaza etmesi gerekir.
6- Oruç tutacak gücü olduğu halde tutmayan bir kimse fidye vererek oruç borcundan kurtulmuş olur mu?
Fidye vermek, yalnızca oruç tutmaya gücü yetmeyen hastalar ya da yaşlılar için geçerlidir. Mazeretsiz oruç tutmayan kişilerin oruçlarını kaza etmeleri gerekir.
7- Uzman bir doktorun oruç tutmamasını önerdiği kişi ne yapmalı?
Doktorun oruç tutmamasını önerdiği kişi, oruç tutmayabilir; hastalığı geçici ise tutmadığı oruçları kaza etmeli, kalıcı hastalığı varsa fidye vermelidir.
8- Kadınlar adet ve lohusalık hallerinde oruç tutabilirler mi?
Adet veya lohusalık durumu olan kadınların oruç tutması haramdır. Bu dönemde tutulmayan oruçların temizlendikten sonra kaza edilmesi gerektiği konusunda tüm İslam mezhepleri aynı görüştedir.
9- Uçakla seyahat eden oruçlu kişi iftarını nereden belirlem