Ramazan sonrasında beslenme düzenine özen göstermek, vücudu yormadan eski dengelerine döndürmek açısından büyük önem taşıyor.
Ramazan sonrası sağlıklı beslenmek için dikkate almanız gereken bazı ipuçları şöyle:
Ani ve aşırı yemekten kaçının
Ramazan süresince uzun saatler aç kalan mideyi ağır yemeklerle yormamakta fayda var. Küçük porsiyonlarla ve hafif besinlerle öğünlere başlamalısınız.
Öğün düzenini tekrar oluşturun
Gün içerisinde düzenli bir beslenme programı uygulamak için üç ana öğün ile ara öğünlere geçiş yapmalısınız. Özellikle sabah kahvaltısını atlamamak son derece önemlidir.
Bol su tüketin
Ramazan ayında azalan sıvı alımını dengelemek için gün içerisinde en az 2-2.5 litre su içmeye dikkat edilmelidir.
Lifli ve protein ağırlıklı beslenin
Sindirim sistemi sağlığını desteklemek amacıyla, sebze, meyve, tam tahıllı gıdalar ve protein kaynaklarını (yumurta, yoğurt, peynir, balık, tavuk, kırmızı et, baklagiller) tüketmek önemlidir.
Şekerli ve yağlı gıdalara dikkat!
Bayramda tatlı tüketimi artış göstermektedir, ancak aşırı şekerli ve yağlı gıdalardan uzak durmalısınız. Tatlı ihtiyacını meyve, hurma, sütlü tatlılar veya bitter çikolata ile karşılayabilirsiniz.
Hareket edin
Ramazan boyunca azalan fiziksel aktivitelerin yeniden artırılması, vücudu harekete geçirmek açısından kritik önem taşır. Hafif tempolu yürüyüşler veya basit egzersizlerle metabolizmayı canlandırabilirsiniz.
Bağırsak sağlığını destekleyin
Uzun süreli açlık sonrası sindirim sistemini düzenlemek için probiyotik içeren yoğurt, kefir ve fermente gıdaların tüketilmesi önerilmektedir.