“Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik” ile sağlık turizmi sektöründe faaliyet gösteren tüm sağlık kuruluşları ve aracı şirketlerin HealthTürkiye portalı ile entegre bir şekilde çalışması zorunlu hale getirildi.
SAĞLIK TURİZMİNDE HİZMET TAKİBİ VE KOMPLİKASYON SİGORTASI ZORUNLULUĞU
Sunulan sağlık hizmetleri, HealthTürkiye portalı üzerinden takip edilebilecek ve hastalar aldıkları hizmetleri bu sistem aracılığıyla görüntüleyebilecekler.
Ayrıca, sağlık turizmi kapsamında yapılan cerrahi işlemler için ameliyathane ortamında komplikasyon sigortası yaptırmak zorunlu hale geldi. USHAŞ (Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş.), sağlık turizmi alanındaki sağlık kuruluşları ve aracı firmaları uluslararası platformlarda desteklemeye devam edeceğini kaydederken, sağlık tesislerinin de sunulan hizmetlerin kalitesini artırmak için sorumlu personel ataması yapacağı duyuruldu.
Yeni yönetmelik ile sağlık turizmi alanında faaliyet gösterecek aracı kuruluşlara USHAŞ tarafından yetki belgesi verileceği ve aracıların sunduğu hizmetlerin sürekli olarak USHAŞ tarafından denetleneceği öğrenildi.
UZAKTAN HİZMETLER VE AKREDİTASYON ŞARTLARI
Sağlık tesislerine, sağlık turistlerine uzaktan sağlık hizmetlerini sunma imkanı tanıyan yönetmelikte, bu hizmetlerin HealthTürkiye portalı üzerinden duyurulması gerekecektir. Ayrıca, sağlık tesislerinin Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) tarafından tanınan uluslararası akreditasyon ve sertifikalara sahip olması da şart koşulmuştur.
Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi’nin geçerliliği, HealthTürkiye Performans Kriterleriyle ilişkilendirilmiş olup, bu kriterler arasında hasta memnuniyeti, hasta şikayetleri, yanıtlama süreleri, randevu bekleme süreleri ve finansal performans yer almaktadır. Böylece hizmet kalitesinin artması hedeflenmiştir.
DEĞERLENDİRME, YABANCI DİL ZORUNLULUĞU VE UYUM TAKVİMİ
Tüm sağlık tesisleri ve aracı kuruluşların hasta şikayet oranları ve memnuniyet anketleri üzerinden Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumlarca düzenli olarak değerlendirileceği ve bu değerlendirmelerin, sektörün hizmet kalitesini artırmasına katkı sağlaması beklenmektedir.
Yönetmelik çerçevesinde, sağlık tesisleri ve aracı kuruluşların, yabancı dil desteği sunan bir internet sitesi oluşturması ve birimlerinde en az bir yabancı dil bilen personel bulundurması zorunlu hale geldi. Ayrıca aracı kuruluşların, 7/24 hizmet verecek şekilde en az iki yabancı dilde çağrı merkezi sunması gerekecek. Mevcut Sağlık Turizmi Yetki Belgeli tesislerin ve kuruluşların, yeni yönetmelik hükümlerine altı ay içinde uyum sağlaması, komplikasyon sigortalarını 2025 sonuna kadar tamamlamaları ve akreditasyon ile sertifikalarını da 2026 sonuna kadar almaları kararlaştırıldı.