Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Deniz Ticaret Odası Meclis Toplantısı’nda yat ihracatına değindi. Türkiye’de yat ve deniz araçlarının ihracatı sürekli artış gösteriyor. Geçen yılın verilerini değerlendiren Kacır, Türkiye’nin 24 metre ve üzeri yat siparişlerinde 73 bin 11 grostonla dünyada 4. sırada yer aldığını açıkladı. Tersane sayısının son 20 yılda 37’den 85’e çıktığını belirten bakan, sektörün hızla geliştiğini vurguladı.
2003 yılında 450 milyon dolar olan gemi ve su araçları ihracatının 2023’te 2,23 milyar dolara yükseldiğini söyleyen Kacır, Türkiye tersanelerinin ileri teknolojiyle gemiler inşa ettiğine dikkat çekti. Sektördeki istihdam sayısının yaklaşık 94 bin olduğunu ve toplam 351 bin DWT yeni gemi teslimi yapıldığını ifade etti. Dünyada ilklerin Türkiye’de gerçekleştirildiğini belirten Kacır, LNG yakıtlı, elektrikli ve uzaktan kumandalı römorkörler ile hibrit balık avlama gemisi gibi gemilerin ülkemizde inşa edildiğini aktardı.
Türkiye’nin dünyadaki 24 metre ve üzeri yat siparişlerinde 4. sırada yer aldığını vurgulayan Kacır, sektörde faaliyet gösteren meslek komitelerinin “Denizci Millet Denizci Ülke” vizyonuna uygun çalıştığını belirtti. Türk denizciliğini daha ileriye taşıma hedefiyle Oda üyelerine başarılar dileyen bakan, denizciliği Türkiye için stratejik bir sektör olarak gördüklerini paylaştı.
Ülkenin denizlerle çevrili olması ve stratejik konumu nedeniyle denizcilik sektörünü geliştirmenin önemli olduğunu dile getiren Kacır, Türkiye’nin dünya denizciliğinde hak ettiği konuma ulaşması için çaba harcadıklarını belirtti. Deniz Ticaret Odası Meclis Toplantısı’nda ele alınan konuların sektörün geleceği için önemli olduğunu vurgulayan bakan, Türkiye’nin denizcilik alanında sürekli ilerleme kaydettiğini ve bu alanda daha da gelişeceğini sözlerine ekledi.
Haber kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)