Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Şap Enstitüsü tarafından SAT-1 şap hastalığını önlemek amacıyla aşı üretim çalışmalarının hız kazandığını duyurdu.
Bu kapsamda, Bakanlık, ülkede tespit edilen SAT-1 tipi şap hastalığının yayılmasını önlemek için ilk aşamada 4,5 milyon doz aşı üretti.
HEM ÜRETİM HEM DAĞITIM DEVAM EDİYOR
Aşı üretim faaliyetleri tam kapasite devam ederken, aşıların sahadaki dağıtımı da sürdürüyor. Yeni geliştirilen SAT-1 aşıları, hastalığın görüldüğü yerlerde ve çevresindeki ilçelerde, veterinerler tarafından ücretsiz bir şekilde uygulanıyor.
Hastalığın yayılımının önlenmesi amacıyla tedbiren kapatılan hayvan pazarları, salgının seyrine göre açılma sürecine girecek.
SAT-1 TİPİ ŞAP HASTALIĞI İLK OLARAK HAKKARİ’DE GÖRÜLDÜ
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, şap hastalığının 4 ay önce Avrupa’da başladığını belirtti. Türkiye’de özellikle doğu illerinde sınırdan hayvan geçişlerinin olduğunu ifade eden Tunç, hastalığın ilk olarak Hakkari’de tespit edildiğini ve hayvan pazarlarının açık kalması ile nakillerin devam etmesinin hastalığın ülke genelinde yayılmasına yol açtığını dile getirdi.
“21 GÜN İÇERİSİNDE İKİNCİ AŞI YAPILINCA BAĞIŞIKLIK KAZANDIRILACAK”
Tunç, bu tipin Türkiye’de ilk kez görüldüğünün altını çizerek, şu ifadelerde bulundu:
“Bizim talebimiz doğrultusunda hayvan pazarlarının kapatılması kararı alındı. Bu sayede hayvan nakilleri durdurularak hastalığın yayılması engellenmiş oldu. Bu durum, üreticilerin menfaatine bir yaklaşım. 21 gün içerisinde hayvanlara ikinci aşının uygulanmasıyla bağışıklık sağlanmış olacak. Böylece hastalık ortaya çıksa bile zararı olmayacak.”
Tunç, hastalığın sektöre etkisi hakkında da bilgi verdi ve “Pazarların kapalı olması kırmızı et piyasasını olumsuz etkilemedi. Pazarların kapalı olmasının et fiyatlarını arttıracağına dair söylentiler asılsız. Fiyatlarda düşüş görülüyor ve piyasada herhangi bir et sıkıntısı da yok. Üreticilerimiz ile vatandaşlarımızın endişe etmesine gerek bulunmuyor.” diye konuştu.
“HAFTALIK 1 MİLYON DOZDAN FAZLA AŞI ÜRETİLİYOR”
Tunç, hastalığın hayvanlarda ateş, kilo ve süt kaybına sebep olduğunu ifade ederek, bu sorunları önlemek için gerekli çalışmaların yürütüldüğünü belirtti.
Ayrıca, Türkiye’de şap aşısının yerli olarak üretildiğini vurgulayan Tunç, “SAT-1 tipi için yerli aşı hızlı bir şekilde üretildi. Şap Enstitüsü çok verimli çalışıyor. Haftalık 1 milyon dozdan fazla aşı üretimi gerçekleştiriliyor ve bu aşılar çabuk bir şekilde tüm illere dağıtıldı. Yerli aşı olması büyük bir katkı sağlamakta. Üreticilerin aşılamada veteriner hekimlerimize yardımcı olmaları önemlidir.” şeklinde konuştu.
“ŞAP HASTALIĞI, DÖL VERİMİ KAYIPLARINA DA NEDEN OLMAKTADIR”
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan, damızlık hayvan yetiştiricilerinin yaygın bulaşıcı hastalıklarla mücadele konusundaki öneminin farkında olduğunu belirtti. Özcan, “Et ve süt veriminde kalıcı düşüşlere yol açan şap hastalığı, ayrıca döl verimi kayıplarına sebep olabilmektedir.” ifadelerinde bulundu.
Kurbanlık hayvan hareketleriyle yayılan hastalığın damızlık ineklere ve düvelere bulaşarak verim kaybına yol açmasından endişeli olduklarını kaydeden Özcan, “Anası olmayanın danası da olmaz” anlayışıyla sağlıklı damızlık hayvanların korunmasının önemine vurgu yaptı.