“`html
Rusya-Ukrayna arasındaki çatışmalar sınır hattında sürerken, ekonomik savaş da tüm sertliğiyle devam etmektedir. Özellikle Rusya, Batı ülkelerinin uyguladığı ekonomik yaptırımlara karşı bir strateji belirleyerek gaz ve petrol kartını kullanma yoluna gitmiştir.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, iç siyasette yaşadığı krizlere rağmen, dış siyaset açısından kritik bir görüşme gerçekleştirmiştir.
Putin ile Görüştü
Almanya merkezli ZDF kanalının hükümet kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Scholz ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün öğleden sonra bir saat boyunca telefonla görüşmüştür.
2 Yıl Sonra İlk Görüşme
Bu görüşme, Scholz ve Putin arasında Aralık 2022 tarihinden sonra gerçekleşen ilk iletişim olmuştur. Özellikle Donald Trump‘ın ABD seçimlerindeki zaferi sonrasında Ukrayna’ya yapacağı yardımlar konusundaki belirsizlikler artmış durumdadır.
Gaz Sevkiyatı Masada Yer Aldı
Görüşmenin ana gündem maddesi, Rusya’nın Almanya’ya yönelik gaz sevkiyatı olmuştur. Donald Trump‘ın Beyaz Saray’a dönmesinin beklenmesi, Batılı müttefiklerin Ukrayna’ya destek verme konusundaki belirsizlikleri artırmaktadır. Almanya, ABD’den sonra Ukrayna’ya en fazla askeri ve finansal destek sağlayan ikinci ülke konumundadır.
İngiltere basını, İngiliz Başbakanı Keir Starmer’in, Başkan Joe Biden yönetiminin görev süresi bitmeden önce Kiev’in konumunu güçlendirmek amacıyla Ukrayna’ya yapılan yardımların hızlandırılması için G-20 Zirvesi‘nde Biden ile bir görüşme gerçekleştireceğini bildirmiştir.
Trump, Ukrayna Savaşını Hızla Çözüme Kavuşturacağını Söyledi
21 Ocak’ta Başkanlık görevini devralacak olan Trump, Mar-a-Lago’da düzenlediği bir etkinlikte, yönetiminin Rusya-Ukrayna savaşı üzerinde yoğunlaşacağını vurgulamıştır. “Rusya ve Ukrayna üzerinde çok çalışacağız. Bu savaş durmalı.” şeklinde ifadelerde bulunmuştur. Ayrıca, daha önceki bir gün, 13 Kasım tarihinde Fox News‘e verdiği röportajda, Ukrayna savaşını sona erdirmek amacıyla yakında bir barış elçisi atayabileceğini duyurmuştur.
Trump, Biden yönetiminin Ukrayna’ya mali yardımını eleştirerek, Kiev ve Moskova arasında hızlı bir anlaşma sağlama hedefinde olduğunu dile getirmiştir. Ancak, Trump’ın önerdiği çözümün Ukrayna için toprak tavizlerini içerebileceğinden endişeler bulunmaktadır.
Sorunun Dondurulması, Minsk Anlaşmalarının Daha Kötü Bir Versiyonu Olur
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, son günlerde Rus medyasına verdiği bir dergide, Ukrayna’daki çatışmanın mevcut cephe hattında dondurulmasına yönelik görüşlerin, Minsk anlaşmalarının daha kötü bir versiyonu olduğunu ifade etmiştir. Lavrov, Luhansk ve Donbass bölgelerinin Ukrayna’nın bir parçası olarak kalmasını sağlamaya yönelik Minsk anlaşmalarının uygulanmadığını belirtmiştir.
Lavrov, bazı Batılı ülkelerin ‘kaybedilen toprakların geri alınamayacağına dair bir gerçekçilikle’ çatışmanın dondurulmasını önerdiğini, bunun Minsk anlaşmalar