Akciğer kanseri, sadece sigara içmeyen bireylerde bile çevresel faktörlerden dolayı gelişebilen ciddi bir sağlık sorunudur. Ancak, sigara içmenin akciğer kanseri üzerindeki etkisinin oldukça büyük olduğu çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır. Uzmanlar, sigara içen bireylerde “beta karoten” takviyesi almanın, akciğer kanseri riskini artırabileceğine dikkat çekmektedir.
İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Umut Demirci, akciğer kanserinin en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olduğunu belirtmekte ve bu hastalığın hem kendi toplumumuzda hem de Batılı toplumlarda sıkça görüldüğünü vurgulamaktadır. Özellikle erkeklerde akciğer kanserinin kadınlara göre iki kat daha fazla oranda görüldüğü ilgili verilerle desteklenmektedir.
“Her 4 Akciğer Kanseri Vakasının 3’ü Sigara ile İlişkili”
Prof. Dr. Demirci, akciğer kanserinin en önemli nedenlerinin başında sigara içmenin bulunduğunu ifade ederek, “Sigara içen bireylerde akciğer kanseri görülme riski, normal bireylere göre 30 kat daha fazla. Her 4 akciğer kanserinin 3’ü sigara ile ilişkili” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur. Erken tanının önemine de dikkat çeken uzman, 20 yıl ve üzerinde sigara içmiş olan kişilerin düşük doz tomografi taramalarının önemli olduğunu, ancak bu tür taramaların ülkemizde henüz rutin hale getirilmediğini belirtmektedir.
“Sindirim Sistemi Kanserleri 40-50 Yaş Üstünde Görülüyor”
SBÜ Gülhane Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İsmail Ertürk, mide ve özofagus (yemek borusu) kanserleri hakkında bilgi vererek, sindirim sistemi kanserlerinin genellikle 40-50 yaş üstü bireylerde görüldüğünü belirtmektedir. Ertürk, mide ve özofagus kanserlerinde erken tanının hayat kurtarıcı olduğunu, bu belirtilerle karşılaşıldığında bir uzmana danışılması gerektiğini de vurgulamaktadır.
“Yemek Borusu Kanserinin Nedeni Alkol ve Sigara”
Doç. Dr. Ertürk, yemek borusu kanserinin sebeplerinin büyük çoğunluğunun (yüzde 90) alkol ve sigara kullanımına dayandığını aktarmaktadır. Mide kanserinin dünya genelinde en sık görülen dördüncü kanser türü olduğunu ifade eden Ertürk, Türkiye’de özellikle doğu bölgelerinde mide kanserinin yaygın olduğuna dikkat çekmektedir.
Beslenme Alışkanlıklarının Önemi
Onkoloji Diyetisyeni Doç. Dr. Dilşat Baş ise beslenme alışkanlıklarının kanser gelişimindeki etkisinin yüzde 35 civarında olduğunu vurgulamaktadır. Akciğer, mide ve yemek borusu kanserleri açısından bu oranın daha fazla etkili olduğunu belirten Baş, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını şu şekilde sıralamaktadır:
- İşlenmiş et ürünlerinin kullanılmaması,
- Şeker ve özellikle şekerli içeceklerin sınırlandırılması,
- Lifli besin ve sebze-meyve tüketiminin artırılması,
- Kırmızı et tüketiminin azaltılması,
- Beyaz et, özellikle balık tüketimini artırmak,
- Fiziksel olarak aktif olmak,
- Annelerin bebeklerini emzirmeleri.
Psikolojik Destek
Doç. Dr. Baş, kanser hastalar